Nigel Kennedy с нов прочит на “Четирите годишни времена“ от Vivaldi

През 1989 Nigel Kennedy записва “Четирите годишни времена“ от Vivaldi и албумът се превръща в едно от най-продаваните заглавия за всички времена, а британският виртуоз в абсолютна световна сензация. В обяснителните бележки към проекта, Nigel Kennedy акцентира в търсенето на различен подход при интерпретацията на концертите, като е избягвал при записите автентични музикални инструменти от периода. Kennedy добавя, че целта му е била да използва "цялата съвременна техника, която познава“, за да предаде музикалните си усещания на слушателите, защото Годишните времена отдавна не принадлежат само на епохата, в която са създани. 
 
Сега, 26 години по-късно, Nigel Kennedy отново влиза в студиото за записи на "Годишните времена" с напълно нов прочит на произведенията. Още един път, той иска да докаже, че музиката на Vivaldi е извън всякакви времеви рамки. Nigel е убеден, че няма причина шедьовърът на Vivaldi да не бъде интерпретиран чрез съвременните музикални технологии и дори през погледа на новите музикални стилове, неподозирани за епохата на 18-ти век.
 
Част от почитателите му вече са имали шанса да чуят новите интерпретации на концертите по време на последните сценични изяви на Kennedy и някои от музикалните иновации в албума ще им бъдат познати. За други – публиката ще бъде напълно неподготвена. Неразделна част в новия прочит на Годишните времена е компютърното програмиране на барабаниста Damon Reece (Massive Attack), който добавя хипнотизиращ ритмичен пулс на отривистото и изразително свирене на оркестъра на Nigel Kennedy, озаглавен "Orchestra of Life“. Този внимателно подбран оркестър от млади и ентусиазирани музиканти под ръководството на диригента Lizzie Ball, развива експериментално-философската музикална концепция на цигуларя в търсене на нов прочит на класиката. Те са готови да го последват във всеки негов въображаем полет на Годишните времена, но и същевременно да го държат близо до оригиналния дух на Vivaldi.
 
И все пак, без съмнение, Nigel Kennedy отново е новатор. Той представя селекция от стихотворения, които описват пейзажи и пасторални картини, провокирани във въображението от музиката на Vivaldi. Kennedy добавя стиховете към пасажи от авторска музика, изпълнени от вокален квартет. За записите на новия проект музикантът решава да замени клавесина, традиционен инструмент за бароковата епоха, с неговите по-модерни наследници: пиано и Хамънд орган. 
 
Така, че това са "Четирите годишни времена” от Antonio Vivaldi, но не по начина, по който ги познаваме. Ритъмът, тоналната палитра и оркестрацията са различни, а добавянето на вокали и съвременни инструменти извеждат произведението в друго измерение. Креативността означава промяна, а последният човек, който би останал на едно място, е Nigel Kennedy. 

Свързани новини

Nigel Kennedy с два концерта в България

05.07.2016