David Bowie си отиде на 69 години

Годината започва по шокиращо неприятен начин - днес стана ясно, че музиката е загубила един от най-неповторимите си иконични синове - David Bowie.
 
Легендата точно бе отпразнувал 69-я си рожден ден с нов албум, но само два дни по-късно, на 10.01, е починал след 18-месечна битка с рака, за която никой не е бил в течение. Новината бе оповестена в официалните социални акаунти на Bowie: “David Bowie си отиде тихо днес, обграден от семейството си, след 18 месечна смела борба с рака. Знаем, че много от вас споделят нашата загуба, но в молим за уважение към семейството в момента на тяхната мъка.”
 
David Bowie беше истинска музикална легенда и епоха - даже маркер за няколко епохи - в музиката, с култови песни като “Space Oddity,” “Changes,” “Ziggy Stardust,” “Rebel Rebel,” “Heroes” и десетки други парчета, обхванати от повече от 40-годишната му кариера. Макар да не беше ходил на турне след сърдечната си операция през 2004, той остана активен творец, особено напоследък - последният му албум Blackstar едва излезе на пазара - на 8 януари, точно за рождения му ден.
 
Не само Рок енд Рол Залата на Славата беше отдала признанието си на изключителния артист още през 1996, но и цели поколения музиканти не са пестили признанията си, че е бил тяхно вдъхновение и са се формирали като музиканти под негово влияние - включително Marilyn Manson, Trent Reznor и покойният Scott Weiland. Nirvana пък записват кавър на “The Man Who Sold the World” - едно от най-известните им изпълнения - за своя легендарен албум MTV Unplugged.
 
Със 140 милиона продадени албума, David Bowie няма непокорена музикална кота, но той беше познат и като талантлив актьор - негова е наградата Saturn за ролята във фантастичния филм "The Man Who Fell to Earth” (1976), а поколения момичета се влюбиха в харизматичния принц на мрака Jareth, който той изобрази във фантастичния музикален филм на Jim Henson "Лабиринт". Докторът по музика от прочутия колеж Berklee можеше да си позволи да каже "не" на всяка почест или звание - включително Командир на британската империя, която отказа през 2000 и дори рицарство, в което щеше да бъде посветен три години по-късно.
 
Поклон пред уникалния ти калейдоскопичен талант, David. Благодарим ти за изключителната музика, която ни остави!

Свързани новини

Дейвид Боуи е най-продаваният на винил

17.01.2022

Нов албум на Дейвид Боуи излиза утре

25.11.2021

Rhino почитат David Bowie

12.07.2017

David Bowie - “No Plan”

10.01.2017

David Bowie е можем да бъде Gandalf

22.12.2016