Новият албум на Мира Кацарова излиза в края на май

Музиката в новия албум на Мира Кацарова - My Cinema, разказва истории като във филм. Албумът се появява две години, след като е записан - толкова отнело уреждането на авторските права за всички филмови теми, включени в диска. До деня, в който Андреа Мориконе написа за адаптацията на любовната тема от "Ново кино Парадизо" - "Amazing performance".  
 
Маестро Мориконе е автор на тази пиеса и малцина знаят, че той е нейният фактически създател, тъй като е работил по саундтрака на филма заедно с баща си Енио Мориконе. В албума на Мира към музиката от "Ново кино Парадизо" е добавен поетичният текст на Елин Рахнев и именно този прочит на една най-често интерпретираните филмови теми кара нейният автор да се свърже лично с Мира и да изкаже своите адмирации. Докато албумът очакваше своя миг за среща с публиката и Сузана Бака сподели, че интерпретацията на Мира на песента "De Los Amores" е изключително красива. 
 
Останалите пиеси, вдъхновени от киното, които звучат в албума, са "Smile" на Чарли Чаплин от "Модерни времена", магичната "Cucurrucucu Paloma" от "Говори с нея" на Алмодовар, емблематичната песен "Black Orpheus (Manha de carnаval)" от едноименния филм, смятан за родоначалник на боса нова, фантастичната любовна мелодия от "Un homme et une femme" ("Един мъж, една жена") със същото заглавие. 
 
В диска на Мира може да се чуе и плътното присъствие на две композиции, вдъхновени от два от най-красивите филми на Вим Вендерс – "Криле на желанието" и "Пина". Към пиесата от втория филм Мира е добавила свой текст на френски и новата пиеса е озаглавена "Le Tango Solitaire". Музикалният откъс взет от "Криле на желанието" също е допълнен от авторски текст на Мира, като в песента звучат и стиховете на Петер Хандке, вплетени от Вендерс и във филма.
 
Първата среща на публиката с My Cinema ще бъде на 24 май по време на Пролетния панаир на книгата в НДК. От 25 май песните от него ще бъдат достъпни във всички дигитални платформи, а на 31 май албумът ще бъде представен с кратък концерт в Литературен клуб "Перото".

Свързани новини

Мира Кацарова тръгва на лятно турне

17.07.2018

Мира Кацарова пее за April in Paris

12.03.2018

Мира Кацарова с нов проект

10.03.2017

Мира Кацарова с коледен концерт

25.11.2016

Desafinado LIVE със заключителен концерт

29.07.2016