Любка Биаджони и Георги Черкин за първи път на една сцена

След успеха на "Травиата" в Зала 1 на Националния дворец на културата по-рано тази година, Маестра Любка Биаджони ще зарадва отново ценителите на високото изкуство със симфоничния концерт "Апотеоз на красотата” – част от програмата на XXI "Салон на изкуствата".
 
"Искам да подаря на нашите слушатели и на публиката в София един специален концерт с красива музика", сподели Биаджони. "Моят първи концерт преди 25 години беше точно тук, в НДК. Радвам се, че мога да се завърна", каза още Любка Биаджони.
 
Солист във Втория клавирен концерт на Рахманинов, заедно с оркестъра на Маестра Биаджони "София Симфоникс” на 28 май, ще бъде виртуозът Георги Черкин (познат от зашеметяващия концерт "Джазът среща класиката" на 4 рояла). Неговата кариера на концертиращ пианист започва именно с този концерт на сцената на зала "България”, когато през 1996 е поканен да свири заедно със Софийска филхармония под палката на Емил Табаков.
 
"Радвам се, че пътищата ни с този невероятен български пианист се свързаха и че успях да се запозная лично с него, и да го поканя за концерта. За мен това е знаково събитие, това е и първият път, в който работим заедно и се надявам това да е началото на една дълга съвместна работа, защото имаме сродни виждания за музиката и изкуството", разказа Любка Биаджони за работата си с Георги Черкин.
 
"Когато чух за първи път Втория клавирен концерт на Рахманинов, бях на 15 години и той ме привлече като магнит и осмисли моето бъдещо развитие като пианист", сподели Георги Черкин и допълни: "20 години по-късно ще имам честта да го изсвиря, заедно с Маестра Любка Биаджони. За мен е изключително голямо щастие да работя с такъв голям музикант като нея". Двамата споделят, че работният процес е много лек, защото се усещат почти без думи, а "това е много важно в името на музиката".
 
Част от концерта ще бъдат и музикантите от "София симфоник" – "едни изключителни музиканти и професионалисти, избрани специално за този хор, които звучат фантастично и за мен е голяма гордост да покажа, че има едно страхотно ниво в България", споделя за тях именитата диригентка.
 
"Апотеоз на красотата” ще се състои 28 май (събота) от 19:00 часа в Зала 1 на НДК. В програмата: Сергей Рахманинов - Концерт за пиано и оркестър № 2 (солист: Георги Черкин), Клод Дебюси – Следобедът на един Фавн и Александър Бородин – Половецки танци.
 
Сергей Рахманинов завършва своя прочут Втори концерт за пиано и оркестър през 1900. Музикалният шедьовър е част от репертоара на всички водещи пианисти в света и любим на ценителите на високото изкуство. Фрагменти и части от него звучат в десетки филми. След депресията, в която изпада композиторът, след отхвърлянето на неговата първа симфония (1897), той преодолява това състояние, благодарение на психиатъра Николай Дал, на когото посвещава творбата си.
 
Билетите за концерта "Апотеоз на красотата” можете да закупите от касите на Билетен център НДК и в мрежата на Ticketportal на цени от 10 и 20 лв., и 5 лв. за учащи и пенсионери.

Свързани новини

Откриват годината на детската литература

19.01.2017

Scorsese с най-новия си филм във НДК

09.01.2017

"Нарисувай / напиши ми Коледа"!

06.12.2016

Kонцертната програма на Паганини в НДК

28.09.2016

"Салон на галериите" за трети път в НДК

19.09.2016