Desafinado LIVE със заключителен концерт в One More Кино

През изминалия месец Мира Кацарова представи програмата Desafinado LIVE на открити сцени в Бургас, Созопол, Варна и Пловдив. На 4 август в София ще се състои заключителният концерт от турнето. Събитието ще се случи на сцената в One More Кино на 4 август, от 20:30 часа. 
 
Desafinado LIVE е посветена на бразилската музика, на боса нова, която преди 50 години пленява света и оттогава не спира да вълнува хората. Мира е подбрала класически и модерни боса нова композиции, които заедно с Мирослав Турийски преработват специално за проекта, като им придават ново автентично звучене.
 
От бохемската атмосфера в Рио през 60-те години и честите музикални срещи на Антонио Карлос Жобим, Жоао Жилберто, Винисиус де Мораес, Карлос Лира, Сержио Мендес и много други музиканти, участвали в създаването на новата вълна в музиката на Бразилия, до откритата сцена на One More Кино следващата седмица, боса нова продължава да събира, да изкушава, да носи надежда и радост. 
 
В края на 50-те години боса нова се ражда като отговор на нуждите на един кръг музиканти в Бразилия да слушат нещо по-фино, не толкова шумно и първично като самбата. В началото боса нова не е замисляна като комерсиална музика. Самият Антонио Карлос Жобим споделя, че е създавал своите композиции за удоволствие, за себе си, не си е представял, че песните му ще се проучят не просто извън квартала му – Копакабана, но ще ги заобича целият свят. Със записа на "The girl from Ipanema“ на английски, в изпълнение на съпругата на Жоао Жилберто –Аструд Жилберто, песента покорява класациите в Щатите, където е записана през 1963, спечелва сърцата на хората по цял свят и към днешна дата това е втората най-интерпретирана и изпълнявана песен в историята на музиката, след "Yesterday" на Бийтълс. 
 
През 60-те години в САЩ се опитват да превърнат боса нова в танцувална музика, в следващия туист, нещо, което не се е харесало на създателите й от онова време. Жобим разказва как по радиостанциите в Америка започнали да говорят за боса нова прически, боса нова обувки и други подобни неща, и как той казал веднъж на един журналист, че това е много погрешно и вреди на музиката. Сега, когато Жобим го няма, музиката му продължава да усмихва и вдъхновява милиони хора по цял свят.
 
Със своята мекота, изчистено звучене, притихналост и дълбочина боса нова отваря нови хоризонти, създава нови преживявания и емоции за слушащия. Desafinado LIVE е празник, посветен на боса нова. Музикален празник, подарък за публиката от група музиканти, които вече години се събират и честват живота, създавайки музика на щастието. 
 
Мира Кацарова, Мирослав Турийски и Веселин Веселинов-Еко ви очакват на 4 август в One More Кино. Входът е свободен.

Свързани новини

Мира Кацарова тръгва на лятно турне

17.07.2018

Мира Кацарова пее за April in Paris

12.03.2018

Мира Кацарова с нов проект

10.03.2017

Мира Кацарова с коледен концерт

25.11.2016

Бразилско лято с Мира Кацарова

06.07.2016