CineLibri продължава с гала премиери, гости и богата паралелна програма

Втора гала премиера, над 10 нови книги и филми, работилници по сценарно писане и още двама специални госта ни очакват във втората половина на уникалния кино-литературен фестивал CineLibri.
 
Тази вечер най-голямата кино зала у нас ще посрещне националната премиера на биографичната драма "Геният". От 19 часа в Зала 1 на НДК ще проследим необикновената съдба на Максуел Евартс Пъркинс, известен като "редакторът гений", работил всеотдайно над 35 години в легендарното издателство "Скрибнър". Ролята на интелектуалеца, който сам идентифицира, насърчава и "отглежда" гении като Франсис Скот Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф, се изпълнява блестящо от опитния британски актьор Колин Фърт. Получил безпрецедентен достъп до кореспонденцията на Максуел Пъркинс с неговите автори –  визионери, противоречиви личности и бохеми, А. Скот Бърг е създал произведение, чиято майсторска киноадаптация е едновременно проникновена и забавна и доставя истинска интелектуална наслада.
 
След бурните аплодисменти, които изпратиха ексцентричния френски писател, режисьор и шоумен Фредерик Бегбеде и топлия прием на продуцента Катрин Бернщайн, предстоят нови вълнуващи срещи. 
 
Тази седмица CineLibri посреща едно от най-значимите имена на холандската проза – Арнон Грюнберг, който ще представи романа си "Тирза" и едноименния филм на 12 и 13 октомври. Веднага след него идва иконата на чешкото кино Иржи Менцел, за да представи филма си "Обслужвал съм английския крал" на 14 октомври. Преди прожекциите всички ще могат да закупят с намаление както книгите на Грюнберг, така и биографията на Иржи Менцел – ново издание от поредицата Амаркорд и романа на Бохумил Храбал, по който е адаптиран неговият филм.
 
Двамата гости ще участват и в двете творчески ателиета по сценарно писане – част от конкурса Jameson First Shot - глобално партньорство между Jameson Irish Whiskey и продуцентската компания Trigger Street Productions на режисьора, продуцент и актьор Кевин Спейси. Българските сценаристи ще бъдат обучавани от два международни екипа - Арнон Грюнберг и Тео Чепилов (13 октомври), и Иржи Менцел и Георги Тенев (15 октомври). Двете събития ще се състоят в литературен клуб "Перото" от 21 часа.
 
Ценителите на голямото кино очакват с нетърпение режисьорския дебют на американския актьор Юън Макгрегър – филма "Американска идилия", заложил на култовата творба на Филип Рот. Той ще бъде излъчен на 14 октомври в кино "Люмиер" дни преди официалната му световна премиера. Кинокритикът Деян Статулов и водещата на "Като на кино", очарователната Стаси Кара, ще представят филма на Макгрегър.
 
Фестивалът вече срещна читателите с дузина нови книги, вдъхновили авторите на съответните киноадаптации. Тепърва продължава и елегантната съпътстваща програма с почерпки, специални изненади и акции, които превръщат всяка прожекция в преживяване  под надслов "Четвърто измерение".
 
Билетите за прожекциите до 16 октомври са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички специални събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала cinelibri.com.

Свързани новини

Още за CineLibri

19.10.2022

Синелибри 2021: 2 - 31 октомври

24.08.2021

Cinelibri с атрактивна онлайн селекция

23.10.2020

Рекорден брой зрители на CineLibri 2019

22.10.2019

"Изпепеляване" спечели CineLibri

15.10.2019