Технологиите срещат съвременния танц в спектакъла "Второ тяло"

Тази събота, 22 октомври, от 16:00 и 20:30 ч. в Дом на Културата "Борис Христов", ONE DANCE WEEK ви кани на уникално пътешествие във физикално-дигиталната среда на спектакъла "Второ тяло". Пригответе се да прескочите границите между реалното и виртуалното пространство и да намерите нови дефинции за човешкото тяло.
 
 
За първи път на българска сцена ще триумфират абсолютните звезди от Тайван - Anarchy Dance Theater. Компанията е основана през 2010 г. от архитекта и хореограф Сия Тия Хуа, чиито артистични търсения попадат в сферата на съвременния танцов театър, а творбите му изследват неизменната връзка между пространството и човешкото тяло.
 
Четирите сензора, създадени специално за спектакъла, които са поставени в различните ъгли на залата, създават 360-градусова прожекция в реално време върху тялото на таньора. Изкуствено тяло нахлува на сцената, създавайки усещане за движение, различно от движенията на първото тяло. 
 
"Спектакълът е много специално преживяване. Публиката ще види пълна трансформация на човешкото тяло", разказва хореографът Сия Тия Хуа. ""Второ тяло" започва и свършва с тялото – първичното, естественото и материалното, от една страна, и вторичното, илюзорното и дигиталното, от друга. Двете не престават да се движат и да си взаимодействат."
 
За цялостното въздействие на спектакъла допринасят и красивите звукови пейзажи на Яник Дауби, който композира електро-акустична музика (musique concrète) и създава музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори. Названието Anarchy Dance Theater произлиза от серия танцови творби, които Хуа създава, за да дискутира структурата на властта в човешкото общество. 
 
След премиерата на проекта "Седмо чувство" (2011), компанията започва интензивни турнета в цял свят – Великобритания, Холандия, Испания, Хонг-Конг, Южна Африка, Китай и Ню Йорк, като получава редица признания от професионалисти в сферата на изпълнителските, дигитални и визуални изкуства. Премиерата на "Седмо чувство" II през 2012 се случва по време на Фестивала за дигитално изкуство в Тайпей, където се откроява като една от най-значителните творби за годината. 
 
Спектакълът е последван от втората танцово-дигитална творба – "Второ тяло", която ще видим  малко след премиерата й в рамките на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016. 
 
Фестивалния пас важи за първото представяне на тайванския дигитален спектакъл "Второ тяло" от 16:00 ч. на 22 октомври. Билети в мрежата на EVENTIM.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024