Почина George Michael

George Michael е починал на 25 декември в дома си, съобщи dnevnik.bg, като цитира "Ройтерс". Причината за внезапната смърт на 53-годишния изпълнител е остра сърдечна недостатъчност, съобщи мениджърът на звездата Michael Lippman.  
 
Официалният му говорител обяви "С огромна тъга трябва да съобщим, че нашият обичан син, брат и приятел George почина в дома си на Коледа". Той уточнява, че на този етап няма да има повече коментари и семейството му моли да не бъде безпокоено "в този труден и емоционален момент".
 
През последните години Michael имаше малко изяви, след като пред 2011 прекара много тежка пневмония, за която сам казваше, че е бил "на ръба" и тогава отмени концерти от турнето си "Symphonica ". По-късно той се върна на сцената, но през октомври 2012 отмени и австралийското си турне. "От миналогодишното си заболяване напразно се опитвам да премина през травма, която докторите, които спасиха живота ми, ме предупредиха, че ще преживея", каза тогава George Michael. "Препоръчаха ми пълна почивка... но се опасявам, че вярвах (погрешно), че да правя музика и да излизам, за да пея пред публика, което ми носи такова щастие, ще бъде достатъчна терапия само по себе си", обясни още певецът. През 2014 отново имаше съобщение, че е приет в болница след припадък в дома си. През същата година той обяви, че е спрял да пуши марихуана и не употребява и наркотични вещества.
 
 
Истинското му име е Georgios Kyriacos Panayiotou. Той се ражда в семейство на танцьорката Lesley Angold и кипърския грък Kyriacos Panayiotou, собственик на ресторант, емигрирал във Великобритания през 50-те години. Michael е споделял, че е имал трудно детство в семейство, което непрекъснато се бори за финансовото си състояние. Популярността идва при него с дуета, който прави през 1981 със съученика си Andrew Ridgeley и големият им хит "Wake Me Up Before You Go-Go". След това продължава като самостоятелен изпълнител и се превръща в една от музикалните легенди на поколението. Той има над 100 млн. продадени копия от албуми. 
 
 
Макар да стартира като част от дует, за мнозина обаче George Michael е истинският фронтмен и песента "Careless Whisper" масово се възприема като негов солов проект, макар да е композираната от двамата. Не трябват много усилия да започне и самостоятелната му кариера и след разпадането на Wham! през 1986 той прекарва 1987 в композиране и записване на първия си соло албум Faith, спечелил му "Грами" през 1989. 
 
 
Той има почти непрекъснати конфликти със звукозаписната компания Sony още докато е в Wham!. През 1992 Michael започна да се съди с музикалния гигант за това, че според него вторият му албум Listen Without Prejudice не се предлага професионално на пазара и се е продал само в 8 милиона екземпляра. Заради съдебната битка не се появява Listen Without Prejudice Vol.2 и макар процесът да разкри част от скритите маркетингови методи на музикалните корпорации, George Michael изгуби.
 
 
Благодарение на успеха на Wham! и соловата си кариера George Michael бе обявен за най-често пусканият изпълнител по британските радиостанции в двете десетилетия между 1984 и 2004. През 2008 списание "Billboard" го постави под №40 в класацията си на Стоте най-популярни изпълнители на всички времена. Дебютният му солов албум Faith (1987) бе продаден в 20 милиона броя.
 
 
Изпълнителят си отиде малко преди преиздаването на албума му Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990) и биографичен филм за него с участието на Stevie Wonder, Elton John и супермоделите, които се включиха в прочутото видео на хита "Freedom! 90" Във филма с работно заглавие Freedom: George Michael, самият George Michael трябваше да разказва историята си, заедно с имена като Tony Bennett, Mary J. Blige и Liam Gallagher.
 
 
Последният му албум се оказа Symphonica (2014) и макар да бе съставен предимно от записи от концертите му в периода 2011-2012, той му донесе седмото място №1 в британския чарт за соло албуми.

Свързани новини

"Freedom" vs "Solar Power"

21.06.2021

Чуй неиздаван сингъл на George Michael

06.11.2019

Още неиздавани песни на George Michael

16.08.2019

Джордж Майкъл оглави класациите

30.10.2017

Cпециално издание на George Michael

18.10.2017