Ulay говори за изкуство с българската си публика

Frank Uwe Laysiepen - Ulay, един от най-значимите съвременни артисти, пристига в България за откриването на своята изложба "Аз Другият" във Vivacom Art Hall на 27 април. България е втората спирка от турнето на мащабната изложба след премиерата й в Любляна миналата година и "Аз другият” ще има силна съпътстваща програмата.
 
Ден след нейното откриване - на 28 април, петък, от 18:30ч. в Гьоте-институт България ще се проведе разговор с артиста. През своята публика в София Ulay ще разкаже за "Аз Другият", за дългогодишната си, световноизвестна артистчна практика и за своите последни проекти. Присъстващите на дискусията ще имат възможност да зададат лично своите въпроси към Ulay. 
 
"Аз другият” ще може да бъде видяна в рамките на месец - между 27 април и 31 май. Освен срещата с Ulay, част от събитията около нея е и специалната обиколка на изложбата (guided tour) с нейните куратори на 28 април от 16:30 ч. във VIVACOM Art Hall.
 
Кой е Ulay? Frank Uwe Laysiepen, по известен като Ulay, започва кариерата си в края на 60-те години. Години наред той и Marina Abramović са най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството. 
 
През 2012 г. документалният филм "The Artist is present” прави обществено достояние болезнената раздяла на творческия тандем. Звезди от световният шоубизнес и обикновени зрители стават свидетели на "помирението” между двамата в последните минути на пърформанса на Marina в музея на модерното изкуство в Ню Йорк МОМА. Творчеството, което те създават заедно и по отделно е белязано от дълбок емоционален заряд и превръща двамата в най-големите звезди на съвременния пърформанс.
 
В разговор с български журналисти, които посетиха Ulay в Любляна дни преди откриването на "Аз Другия”, артистът сподели, че наскоро е срещнал Marina в Индия и отношенията им са съвсем приятелски. Ulay и Marina са родени на една и съща дата, както друга иконична двойка в съвременното изкуство - Кристо и Жан-Клод. Самият Кристо споделя, че черпи вдъхновение от работата на Ulay и Marina Abramović.
 
"Аз Другият” е първото представяне на Ulay в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Ulay, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. 
 
Основната идея на "Аз Другият” e да представи работата на Ulay през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика. Житейският опит на Ulay е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Свързани новини

"Оркестър без име" - като мюзикъл

27.07.2022

Мартина Пенева с втора награда

22.06.2022

Гледаме "Парижката Света Богородица"

23.05.2022

"Парижката Света Богородица" и у нас

18.03.2022

Легендарната школа "Лий Страсбърг" у нас

18.02.2022