Нощ/Пловдив е събитие достойно за бъдещата културна столица на Европа

Най-дългата Нощ на Пловдив се завръща през септември за 13-та поредна година, информира musicbox359.com. И този път, за първи път, най-дългата нощ ще се разпростре в три вечери - 15, 16, 17 септември.
 
Стартирало като Нощ на музеите и галериите през 2005, днес събитието Нощ/Пловдив е съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи културната карта на Пловдив. В последните години фестивалът събира около 50 000 души, като артистичните проекти са повече от 120 и са разположени на над 60 точки в града под тепетата.
 
Тази година ораганизаторите ще избират от над 70 проектни предложения от всички сфери на изкуството - съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформанс и друти, които да бъдат включени в Нощ/Пловдив.
 
И така ще има традиционното разпределение по следните тематични области:
  • Музеи, Галерии, Ателиета - като за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството;
  • Град и Култура - представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали;
  • Клуб и Музика - представя алтернативните клубни пространства в града;
  • Публични пространства - работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства;
  • Малката Нощ - традиционно са включени събития за най-младата аудитория.
Специален акцент в Нощ/Пловдив 2017 ще бъде програмата Отворени изкуства с мотото Тук навсякъде. В нея организаторите в партньорство с някои от най-активните международни културни институти и посолства ще представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Корея и България.
 
За първа година фондация Отворени изкуства ще представи и артистичен проект, част от международната мрежа за изкуство в публични пространства IN SITU, на която е член от есента на 2016. В програмата очаквайте и специална изложба, в която чрез инсталации, произведения на изкуството, видеа, снимки и архиви ще бъдат представени някой от най-интересните проекти, артисти и дейности от България и чужбина.

Свързани новини

Легендарната школа "Лий Страсбърг" у нас

18.02.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

Почина Татяна Лолова

23.03.2021

Европейски музикален фестивал 2020

17.02.2020

Виенската филхармония на CD, DVD и винил

29.12.2017