Аполония 2017 - джаз импровизации и класики

Аполония става на 33. Първото й издание е проведено през далечната вече 1984, напомня musicbox359.com. Оттогава досега празниците на изкуствата в Созопол събират на едно място най-големите имена в българското и чуждестранно изкуство.
 
И тази година, запазвайки традицията, Клуб Аполония ще приветства най-добрите български джаз изпълнители, почитани по цял свят. Джаз концертите ще се проведат от 27 август до 5 септември от 23:00 ч. Тазгодишната програма включва както класически джаз, а така също и доста ефектни импровизации - ще видим и чуем както български груув, така  и джазирана класика. Голямата изненада ще бъде участието на любими музиканти и артисти на закриващия концерт на 5 септември.
 
Първата джаз вечер на Аполония 2017 отмина под знака на най-новата формация на емблематичния за българската сцена композитор и пианист Антони Дончев – Антони Дончев Трио. 
 
На 29 август, вторник, тромпетистът Михаил Йосифов ще представи най-новия си джаз проект MYXTET – комбо джаз формация, която изпълнява авторски композиции с виртуозна импровизация.
 
Следващата джаз вечер ще бъде с JP3 – трима уникални професионалисти, които са в центъра на днешната джаз и поп музика в България. На 31 август премиерният концерт Jazz Surprise II ще смае публиката с импровизирани джаз версии на Бах, Моцарт, Рехманинов, Гершуин и др.
 
The Golden Project ще покажат стил и професионализъм на 1 септември, а на 2 е премиерният концерт с участието на Александър и Константин Владигерови – внуците на Панчо Владигеров.
 
100% джаз с много енергия и суинг импровизации са новите парчета от Jazz Cats – най-новият проект на Христо Йоцов, чиято премиера ще бъде на 3 септември. Джазменът е поканил специално испанския саксофонист Анрау Гарофе – любимец на българската публика, който идва на Аполония за втори път. 4 септември ще бъде вечер на американския джаз от началото на 20 век, от който черпят вдъхновение Лилия Илиева и талантливите музиканти от Минимум квартет.
 
A Hard Day's Night (Нощ след тежък ден) е закриващото джаз събитие, на което водеща ще бъде журналистката (и актриса) Искра Ангелова. Изненада ще бъде участието на любими музиканти и артисти, които ще излязат на сцената през последната вечер на Фестивала.
 
Иначе на празниците на изкуствата Аполония 2017 има какво да се види и чуе - Мистерията на българските гласове, Руши Видинлиев, Лили Иванова, Васил Петров, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени са само част от акцентите в музикалната програма на Празници на изкуствата Аполония. 
 
Фестивалът вече започна и ще продължи до 5-ти септември в Созопол. А културният афиш прелива с над 70 събития – театър, изобразително изкуство, музика и ви чака.

Свързани новини

Аполония'18 с нова разнообразна програма

26.06.2018

Музикални акценти на Аполония 2017

03.08.2017