Излиза албум с хитове, дуети и незидаван запис на Edith Piaf

Повече от 50 години след смъртта си, Edith Piaf остава най-известната френска певица на всички времена. Нейният живот, изпълнен със страст, драма и проблясъци на щастие, прилича на роман, и може би събитията в живота ѝ помагат за развитието на уникалния талант, с който е известна. Edith Piaf идва от улиците, където се е сблъскала с крайна бедност, преди да избяга от жестоката си съдба благодарение на гласа-чудо, с който е надарена.
 
Певицата, известна с хита си "La Vie En Rose", може да не е била висока на ръст, но силният и отличителен глас, който притежава, се превръща в гласа на парижката работническа класа. С истории за надежда и отчаяние, текстовете, които тя изпълнява, са отражение на живота ѝ. "Тя изживяваше песните си. Всяка една представя история, която Piaf разказваше на хората", споделя Christine Laume, нейната снаха, която пише за певицата в книгата си "The Last Love of Edith Piaf", публикувана през 2013. "Тя не играеше. Тя се раздаваше". 
 
Благодарение на невероятната си способност да открива таланти, много текстописци и композитори, неизвестни за масовото общество, придобиват световна слава, след като тя изпълнява техни песни, като Marguerite Monnot, Michel Emer, Henri Contet, Charles Aznavour, Norbert Glanzberg, Michel Rivgauche, Georges Moustaki и Charles Dumont.
 
Записана през есента на 1946 и открита повече от век след смъртта на певицата, тази песен е с участието на вокалната група Les Compagnons De La Chanson, 9-членен състав, който има дълга и успешна кариера в продължителност на десетилетия. Matthieu Moulin, който отговаря за ремастерирането на аудиото на бокс сета на Edith Piaf от 1915-2015 за Warner Music France, и е творчески директор на Marianne Mélodie, намира парчето. 
 
На 10 юли 1946 Edith Piaf и Les Compagnons de la Chanson записват известния си дует "Les Trois cloches". Те планират да запишат "La complainte du Roi Renaud" през есента - народна песен от 15-ти век, аранжирана от Marc Herrand (бивш член на Compagnons de la Chanson). "Изпълнявахме "La Complainte du Roi Renaud" с Edith на живо 2 години. Бях удивен от реакцията на публиката. "La Complainte du Roi Renaud" не беше песен за зала. Винаги след изпълнението настъпваше тишина, която беше последвана от бурни аплодисменти!", казва Marc Herrand.
 
Главният вокалист на Les Compagnons de la Chanson Fred Mella си спомня: "На сцената, "La Complainte du Roi Renaud" и "Les Trois cloches" имаха почти еднакъв успех, но са напълно различни песни. "La Complainte du Roi Renaud" е много стара народна песен, разказваща мрачна история. Носи специфично настроение, като пиеса от 3 части. От самото начало публиката е обзета от историята и слуша внимателно всяка дума. "Les Trois cloches" не е традиционна народна песен, но е автентична и популярна, написана от съвременен автор Jean Villard. Тя е като любовна песен между Edith и нас. Тези две песни не могат да бъдат сравнявани и ми се иска "La Complainte du Roi Renaud" да беше издадена по това време. Невероятно е, че имаме възможност да я чуем повече от 70 години по-късно. Връща ме 70 години назад и носи всички спомени оттогава. Освен това е много трогателно да чуя младия си глас и най-вече истинското чудо на гласа на Edith." 
 
"Защо тази песен не е издадена официално? Решението не беше на артистите. Тя беше толкова популярна на сцената", обяснява Marc Herrand. Отговорът може би се крие другаде." Първо предположение: по това време, Les Compagnons de la Chanson и Edith Piaf не са записали друга песен заедно. Като следствие от това, няма B-side за запис 78-RPM, в резултат на което песента остава незаписана. Второ предположение: песента нарушава правилото за 3-минутна продължителност. "La Complainte du Roi Renaud" е 4 минути, а 78-RPM записът изисква да бъде на 12-инчов формат, който се е използвал само за текстови изпълнители и класическа музика, вместо обикновения 10-инчов формат.
 
Edith Piaf излиза на CD и дигитално на 15 декември 2017 от Орфей Мюзик / Warner Music International.

Свързани новини

100 години от рождението на Edith Piaf

17.09.2015