April in Paris е новият проект на Мира Кацарова

Има нещо неустоимо във всичко, което свързваме с Франция, а езикът на тази страна притежава особена притегателна сила. Като добавим към тази магическа формула и музиката, се отваря цял нов свят – нежен, фин, понякога наивен и винаги пълен със страст към живота. 
 
April in Paris е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното й представяне на Бродуей през 1932, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово. 
 
Неслучайно премиерата на April in Paris ще се случи в началото на април, но не във френската столица, а в София и Пловдив. На 4 април от 20:30 в Sofia Live Club е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен. След два дни, на 6 април, Париж ще гостува на Пловдив – френските песни, избрани от Мира, ще звучат в Bee Bop Café от 21:00 часа. 
 
С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В April in Paris ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – "Non, je ne regrette dе rien" и "La vie en rose" на Едит Пиаф. "Et la Mer" на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60те -  "Les Champs-Elysees" на Жо Дасен. Тя също ще прозвучи на 4 и 6 април. 
 
Изненадващата композиция във френската програма е "Oblivion" на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно "Oblivion". Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол Верлен "Il pleure dans mon coeur".
 
Друго неконвенционално заглавие е "Je Bois" на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Bиан. Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са "Ne me quitte pas" на Жак Брел и "Que reste-t-il de nos amours?" на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и "Les eaux de Mars (Waters of March)". 
 
Има и някои по-нови френски песни – като Voyage Voyage на Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в April in Paris.  "La Belle Dame Sans Regrets" на Стинг, написана от Доминик Милър, и "Dansez sur moi" на Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура. 
 
На 4 и 6 април Мира ще представи April in Paris с джаз триото си – Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Към тях ще се присъедини и струнен квартет. А френската музика ще продължи своето пътешествие в страната през лятото, когато Мира планира турне с програмата. 
 
April in Paris ще си има и специално книжно издание, включващо всички текстове на песни, както и няколко, написани от Мира за програмата, отношението и връзката й с френската култура, език и начин на живот. В книжката за проекта, която ще получат всички присъстващи на концертите, са поместени и всички кадри от специалната й фотосесия, заснета от Павел Червенков. 

Свързани новини

Мира Кацарова тръгва на лятно турне

17.07.2018

Мира Кацарова с нов проект

10.03.2017

Мира Кацарова с коледен концерт

25.11.2016

Desafinado LIVE със заключителен концерт

29.07.2016

Бразилско лято с Мира Кацарова

06.07.2016

Коментари