Djane Monique събра Стойчо Керев и Снежана Макавеева в музикалния проект "Самодива"

Вредом из България, там където блика бистра, студена и вкусна изворна вода, скрита сред зелениката на Странджа, из буковите гори на Родопа, сред високите борове на Рила, Пирин и Витоша, в най-дълбоките пазви на Стара планина и Средна гора, са обиталищата на самодивите-самовили. Нощем, при чистите неначнати езера дохождат прекрасните моми. Там на високите руди рудини, под покрива на витните ели те се къпят и играят буйни хора. Други път бързят сурите елени, техните хвърковати коне, и мятат стрелите си по планинските виролища. Дали е бяла за любов, или е черна за несгоди - никой не знае каква е самодивската стрела. 
 
В това древно, магично предание, Djane Monique вижда прераждането на самодивата и поверява превъплъщението в клипа "Самодива" на познатата от сериала "Под прикритие" актриса, Снежана Макавеева. Актрисата истински се вживява в ролята на самодива и дори скача в морето от 20 метрова скала. 
 
Djane Monique поставя Стойчо Керев в ролята на разказвача, който изкусно съчетава модерното звучене на родния фолклор с напевите на красивите български гласове. Клипът показва пътуванията и превъплъщенията на самодивите-самовили, облечени с бели си ризи, тънки като сенки, през които прозира снагата им, опасани през пояса със "зуница“- коланчето с цветовете на дъгата, с дългите си руси коси, които се веят далеч след тях като ходят или като летят, с венеца на глава, изплетен от самодивското цвете росен. Случва се понякога самодива-самовила да се появи на самотен пътник –ту като гиздава невеста, ту като прегърбена стара баба, като бяла гъска или като черен гарван. И още по-страшно – като мечка-стръвница или като кротка черноока сърница. Това е и причината видеото към "Самодива" да ни пренесе в покоите на елени и сърни в кадри заснети край село Старосел.
 
 
За да осъществи мечтата си да припомня омаята на народната музика, преданията, легендите и магичното, което все още витае в Родопите, Djane Monique посвещава лятото си на пътувания и срещи с мъдрите пазители на древното познание в с. Долен и местността Бастет в Странджа. Натрупаната енергия се материализира в неочакваната среща със Стойчо Керев, също изкушен от мистиката. Създателят на поредицата "Новото познание" се влюбва в проекта и се съгласява да запише речетатива в "Самодива".
 
Djane Monique се свързва с доц. Таня Казанджиева, за да бъде "Самодива" истински автентична. По препоръка на експерта, Monique използва материали от народна песен, част  от фолклора на тракийските бежанци, 1 стих. От Димитър Маринов се позовава на 2-и стих от "Народна вяра и религиозни народни вярвания", 1914, а самата легенда е от "Самодивска невеста" на Емануил Попдимитров, част от  стихосбирката "Самодиви", 3-и стих. 
 
Режисьор и оператор на клипа е Нуша Иванова, монтаж Красимир Николов. В певческите вокали участва Таня Скечелиева, а "Самодива" е първата част от поредицата "Легендите на България", която ще включва 13 предания от различни части на страната. 

Свързани новини


Коментари