Остава става на 28 години, празнува с парти в "Маймунарника"

Свилен Ноев в приятелската компания на Евелина Павлова сподели интересни моменти от историята на групата, поговориха за "тандема" на 2020 - изкуство и пандемия, за предстоящи проекти, въобще за нещата от живота!
 
Голям концерт по повод рождения ден на Остава. На колко ставате? На 28?
На 18:)
 
Е, рано ни е за криза на средната вързст, рано ни е да лъжем за годините?
Аз не съм бил в първите години с бандата и Сашо, китаристът, каза, че явно за начало на бандата се броят и годините, когато  Жоро и Боян са се видяли в някоя кръчма, и някой от тях е видял за първи път китара. Когато аз се присъединих, преди 24-25 години, те бяха много по-добри от мен и трябваше да ги настигна.
 
Как се празнува такъв рожден ден? Има ли носталия?
Нее, аз не съм от тези хора, които чувстват "съжаление за изгубеното време". Искам само да сме здрави, да мине този вирус и да заживеем нормалния си живот.
 
На мен ми прави впечатление, че епидемията отвори апетит на хората за живот, а за мен, за слушателите ни, концертите и изкуството са част от смисъла му.
Има желание. Единственият проблем е, че работим на 50% от капацитета на местата, в които се случват концертите. Това, за което ние, работещите музиканти, се молим, е да има дълго лято, за да можем да свирим на отворени места, хората да сигурни, да са здрави. Работим и по нови неща.
 
Ще ги представите ли на концерта?
Сега ги работим и ако са достатъчно готови, за да ги изпеем пред много хора, ще ги представим. Вече ми се струва аматьорско да пеем песни с неготови текстове
 
Как се пеят песни с недостатъчно готови текстове? 
С измислени английски думи! Правили сме го и с "Шоколад" даже, преди много години. Както като тийнейджъри слушахме Nirvana, без да разбираме и дума.
 
Да, но публиката ви порасна с вас. Слушат ви дума по дума.
Надявам се да е точно така, защото си играя много с текстовете, за да звучат така, че да не са естрадни, да не са глуповати, да са съвременни думи и да имат някакъв готин смисъл.
 
Научи ли за 28 години как се прави песен, която е хит, но не е естрадна?
С хитовете се борим все още. Направил съм и няколко доста добри. Мелодията е това, което прави мощния хит и след това, когато текстът е хубав, и се направи спрямо мелодията, тогава е най-големият "кореком". Сега например ме срещат хора, които ми казват, че много са харесали "Саботаж". Това се случва сега, доста време след като излезе, а аз исках да го чуя преди месеци. И си мисля, виж колко бавно музиката рефлектира в съзнанието на хората.
 
Това може би е бремето на банда, която има много ярки хитове, като "Шоколад". Всеки следващ хит сравняват с него и често новият остава в сянка. Кажи ни за концерта!
На 28 август ,в "Маймунарника". Jeremy? ще свирят преди нас. Правим го за поредна година там и е супер. Всички хора са усмихнати, пеят песните ни, изобщо суперпрaзник.
 
Има ли музиканти, с които с радост споделяте сцената и празника. Има ли приятелство и подкрепа между музикантите?
Имаме, да! С Jeremy?, с Jin Monic... Има много хора, които не подкрепят българската музика, а аз си мисля, че има много добри музиканти, много кадърни, които заслужават подкрепа. Винаги сме били много отворени с нас да свирят нови млади хора, с потенциал.
 
Какво си пожелаваш за рождения ден?
Албум! Да се съберем и да го направим, защото покрай пандемията сме много разпилени. Да сме здрави и да не се излагаме пред публиката, защото в последните 20 и няколко години ни следват много хора, и е лесно да ги разочароваме.
 
Това е маратон, в който постоянно има спринт... Не е лесно. Извън България има страшни поражения след пандемията. Банди се разпадат, клубове затварят завинаги. Имаш ли чувството, че тук мина по-леко, защото май никога музикалния бизнес не е бил толкова "бизнес" и в повечето случаи се прави музика само "по любов"?
Ние сме хора, които сме се научили да се справяме с всичко. Музикантите, за които говориш, са суперзвезди, които правят много пари от музиката, със скъпи къщи и коли, но и с ипотеки. Ние живеем един нормален живот на средностатистически хора, които надявам се, правят добри песни.
 
20.08.2020
Интервю на Евелина Павлова

Свързани новини

Изпращаме гостината с Остава

21.12.2023

ОСТАВА с нов видеоклип: "Сателит"

13.09.2023

Ясна е и подгряващата група

23.08.2023

Лятно турне очаква групата

19.05.2023

Остава с нов клип

28.02.2023