Последствия от липсата на редовен секс

Когато правенето на любов в живота ни е като пиенето на кафе сутрин, не му отдаваме сериозно внимание, но когато секса липсва, това води до много психологически проблеми.

Вижте какви могат да бъдат последствията от липсата на редовен секс:

1. Депресия, лесна раздразнимост

По време на секс настроението се повишава значително. Освен чистото психологическо удовлетворение при половия акт в организма на човека се отделя хормонът ендорфин, който отговаря за доброто настроение. От доброто настроение пък зависи цялостният хормонален баланс на организма, твърдят някои изследователи.

2. Постоянно оплакване от разни болежки

Преди оргазъм тялото отделя хормона окситоцин, който пък води до производството на прословутия ендорфин. А този хормон, освен че отговаря за доброто настроение, е и силно обезболяващо средство, което е естествен аналог на морфина. При жените сексът води до отделянето на естроген, който намалява болката, свързана с предменструалния проблем.

3. Мрънкане заради наднормено тегло

Сексът може да не е най-ефективният, но със сигурност е най-приятният начин за хабене на калории. При сексуална възбуда пулсът се увеличава от 70 до около 120 удара в минута, колкото и при джогинг. Един среден по продължителност полов акт изгаря толкова калории, колкото 10-ина минути въртене на велоергометър.

4. Вечно боледуване

Сексът е отличен начин за укрепване на имунитета. В кръвта на полово активните хора има 30 процента повече антитела. Затова те по-рядко страдат от настинки, грип и други инфекциозни заболявания.

5. Слаба памет и лошо възприемане на информация

Според някои психолози всеки оргазъм се отразява положително на коефициента на интелигентност на жената. Тогава кръвообращението е най-силно и обогатената на кислород кръв достига най-бързо до всички органи, включително и мозъка. А центърът за управление на хормоналната система - хипоталамусът, е отговорен също така за добрата памет и склонността към научаване на нови неща.

6. Безсъние

Най-сладък е сънят след оргазъм. Причината е, че по време на секс се увеличава производството на хормона окситоцин, а той има силен успокояващ ефект и е ефективно естествено сънотворно средство.

7. Лош тонус

При секс участват на практика всички мускулни групи. Освен това се отделя и хормонът тестостерон, който действа благотворно на опорно-двигателния апарат.

8. Признаци на състаряване

По време на секс при жените се увеличава съдържанието на колаген в кожата, който я прави по-гладка и нежна. Освен това се произвежда повече прогестерон, който „гони“ досадните пъпки. Според американски учени двойките, които правят поне три пъти секс седмично, изглеждат с няколко години по-млади от аскетичните си връстници.

9. Лична неудовлетвореност

Жената се дразни при вида на всяко по-красиво момиче, а снимките на манекенки в модните списания й развалят настроението за цял ден. Единственото лекарство за тази лична неудовлетвореност и чувство за малоценност е страстният секс.