Риби-наркомани застрашават екосистемите

Рибите стават по-смели и променят поведението си, след като са абсорбирали остатъци от транквиланти, открити в отпадъчните води и оттам - в езерата и реките. Това е заплаха за екосистемите, твърди проучване, публикувано миналата седмица

Изследователи от университета в Умеа (Швеция) са открили, че сладководната риба костур, подложена на въздействието на малки дози от транквиланта оксазепан, става по-агресивна и ненаситна. Такива количества от транквиланта са открити в отпадъчни води в градските райони в Швеция.
 
"Рибите, която поглъщат оксазепам, се осмеляват да напуснат своето убежище, за да опознаят нови места, които са потенциално опасни за тях", казва Томас Бродин, еколог в университета на Умеа, водещ автор на проучването, представено в първия ден на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката в Бостън.
 
"Те също станаха асоциални и започнаха да се отделят от другите от вида си, като по този начин се излагат на по-голям риск да бъдат изядени от хищници. Рибите от контролната група останаха скрити в убежищата си, което е нормално поведение за тази срамежлива риба", казва изследователят.
 
Поради това е вероятно много риби от този вид, изложени на въздействието дори само на следи от оксазепам, да променят поведението си. Това в крайна сметка би могло да повлияе на баланса на водните видове и да причини екологични промени - например масовото разпространение на водорасли.
 
Коктейлите от лекарства във водните системи съществуват в световен мащаб, според изследователите. Необходими са обаче допълнителни и по-широки проучвания, преди да се направи заключението как тези поведенчески промени могат да окажат влияние върху екосистемите.
 
"Решението не е да се спре използването на тези лекарства за болните, а да се стремим да усъвършенстваме пречистването на канализационните отпадъчни води, с цел да се извличат веществата, които са рискови за околната среда", заключава Джеркер Фик, един от съавторите на изследването.
 
Костурът е широко разпространен и в България в блата, езера, язовири и бавнотечащи реки, но засега няма данни у нас да има подобни пагубни пристрастия.