Психологически профил според цветовите предпочитания

Цветовите предпочитания са един от факторите, на чиято база психолози и психиатри си съставят мнение относно характера на човека, неговите наклонности, начин на мислене, психическо състояние и здраве, твърди Фрамар. 
 
Вижте таблицата, решете кой е любимият ви цвят и научете какво издава афинитетът ви към него за личностните ви качества и някои от най-открояващите се черти от характера ви и без да посещават психолог.
 
 
1. Червено
Вие обичате да бъдете лидер. Чувствата, които изпитвате, почти винаги са много силни. Вие сте настойчива личност и не обичате да отлагате днешната работа за утре. Нерядко хората, предпочитащи червения цвят, са егоисти, проявяващи нетърпимост, нетолерантност, жестокост, тирания и показност. Жените, облечени в червено, често са склонни да флиртуват с мъжете в обкръжението си.
 
2. Оранжево
Вие сте истински оптимист, мечтател и творческа личност, човек, обичащ живота, изпълнен с неизчерпаема енергия. Този цвят въплъщава радостта и удоволствието, в това число сексуалното. Понякога обаче почитателите на оранжевия цвят имат твърде високо мнение за себе си. Психолозите считат, че когато човек изпитва непреодолимо влечение към оранжевия цвят, вероятно страда от известно неудовлетворение по отношение на някакъв аспект от живота си.
 
3. Жълто
Ако сте любители на жълтото, вие сте личност, която обича да разкрива потенциала и възможностите си и държите на всяка цена да осъществявате целите, които сте поставили пред себе си. Вие сте самоуверен, радостен и весел човек, като най-вероятно притежавате и силно изразена креативност. Жълтото ви помага в трудни моменти и способства за добрата ви концентрация. Обичате да си бъбрите с приятели и сте склонни към сплетни. Почитателите на жълтия цвят могат да са разпилени и критични към себе си и околните, но това не означава, че страдат от ниско самочувствие – точно обратното.
 
4. Зелено
Зеленото е най-неутралният, неподвижен и успокояващ цвят. Хората, които предпочитат зеления цвят, са наясно със себе си и правят рационален избор за жизнения си път. Те винаги се отнасят сериозно към задълженията си и обичат да помагат на другите. Вътрешният им свят е особено богат, но не са склонни да го разкриват пред всеки, въпреки че по природа не са потайни личности.
 
5. Небесно синьо
Водното и леденото синьо имат успокояващ и охлаждащ ефект. Ако искате да мотивирате служителите си да работят по-ефективно, боядисайте стените в офиса в този нюанс на синьото. Този цвят внушава доверие. Хората, имащи адмирации към небесно синьото, се чувстват леки и въздушни, умеят да запазват спокойствие и да си почиват. Това са личности, способни да потушават конфликти, които създават около себе си мирна обстановка и излъчват приятелски чувства.
 
6. Тъмно синьо
Това е предпочитаният цвят от хората, олицетворяващи спокойствие, почтеност, обективност и справедливост. Изборът на синия цвят свидетелства за необходимостта от промяна и духовно просветление. Тъмно синьото, подобно на светло синьото, въплъщава в максимална степен доверие и надеждност. Този цвят често е почитан от хората, които се чувстват сигурни и спокойни за бъдещето си и са уверени във възможностите си.
 
7. Лилаво
Лилавото е цветът, с който се асоциират хората, срещащи затруднения в своята жизнена реализация. Обикновено те са твърде критични към себе си, с отличен самоконтрол и рационален подход. Ако питаете особени адмирации към лилавия цвят, вие вероятно сте предразположени към депресивни състояния и нерядко интерпретирате погрешно поведението на хората в обкръжението си. Същевременно виолетовият цвят би могъл да способства за повишаване на ниската самооценка.
 
8. Розово
Ако това е вашият фаворит сред цветовете, вие сте човек, който обичате да живее на максимум! Ненаситни сте за придобиването на нови впечатления, обичате да се трудите и сте неспособни да стоите на едно място. Същевременно понякога действате твърде лекомислено и дори инфантилно, и обичате да се перчите пред околните. Вие сте като едно пораснало дете, чието детство никога не отминава напълно. Този цвят е считан още за кралски, цветът на принцесите и на малките момиченца.
 
9. Сиво
Обикновено хората, които имат афинитет към сивото, поставят разума пред емоциите. Сивото, подобно на зеленото, е неутрален цвят, а почитателите му са сравнително малко на фона на останалите цветове. Вие сте интелектуална и аналитична личност, която умее да вниква в същността на нещата, независимо за каква материя става дума. Не обичате крайностите и не делите света на черно и бяло. Сивото не отвлича вниманието от важните дела, поради което и е и предпочитан цвят от деловите хора. Същевременно той излъчва дружелюбност и надеждност, като кара неуверените хора да изглеждат по-смели и силни.
 
10. Черно
Хората, обичащи черния цвят, са истинска загадка. Ако се обличате изключително в черно, това може да е знак, че пропускате нещо съществено в живота си. Обикновено почитателите на черното неосъзнато искат да привлекат вниманието върху себе си, тъй като този цвят предизвиква любопитство, създавайки усещането за нещо скрито и потайно.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024