7 неща, които не бива да правите, когато сте ядосани

Много мъдри хора смятат, че гневът не е нищо повече от слабост. Той може да ви доведе до безсмислени и дори рискови решения. Научно доказано е, че чувството на гняв може сериозно да навреди на психическото и физическото здраве, както и да разруши вашите социални, лични и професионални взаимоотношения, пише profit.bg. Ето защо не бива да позволявате на гнева да оказва прекомерно влияние върху живота ви. Какво не бива да правите, когато сте ядосани? 
 
Да изливате гнева си в социалните медии 
За съжаление, много хора са склонни да използват социалните медии, за да излеят гнева си. Това не е мъдро решение. Съществува сериозен риск да си спечелите отрицателна репутация, а и да загубите приятели. Опитайте се в профилите си в социалните мрежи да показвате вашите предимства, а не слабости. 
 
Да взимате решения 
Когато искате да вземете правилното решение, трябва да се съсредоточите върху ситуацията и да претеглите всички предимства и недостатъци. Нещо повече, желателно е да го направите, когато сте спокойни. Ако вземете решение под натиска на гняв или други отрицателни чувства, е много възможно по-късно да съжалявате. От голямо значение е да развиете умението да контролирате емоциите си, когато се занимавате със сериозни житейски въпроси. 
 
Да си го изкарвате на другите 
Може и да не сте забелязали, когато сте ядосани, най-вероятно си го изкарвате на другите. Контролирайте чувствата си, ако не искате да горите мостове и губите хората около вас. Можете да използвате различни дихателни техники, които помагат за намаляване на стреса. Ако нищо не помага, просто се усамотете и се опитайте да се успокойте. 
 
Да шофирате 
Когато сте ядосани, не сядайте зад волата. Изследванията показват, че гневните шофьори са по-невнимателни и агресивни на пътя. Когато очите ви са пълни с гняв, може да пропуснат пешеходеца, или да доведат до друга фатална грешка. 
 
Да си "излеете душата" пред когото ви падне
Нормално е да говорите за вашите проблеми, но това трябва да става пред доверени хора и не на висок глас. Иначе рискувате всички да клюкарстват за вас и вашия живот. 
 
Да се връщате към лоши навици 
Гневът не се гони с помоща на цигара, бутилка или доза. Това само ще ви докара нови проблеми. Намерете по-здравословни начини да се справите с него, като например физически упражнения. Те повишават нивото на хормона серотонин, а той намалява стреса. 
 
Да се социализирате 
Много е трудно да се насладите на компанията на хората около вас, когато сте изпълнен с гняв. Затова е по-добре да спазвате дистанция, докато се успокоите. В противен случай можете да отчуждите приятелите си. Хората, които изпитват по-малко гняв и омраза, са по-успешни и социално популярни – заради искрената им усмивка и положителна енергия.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024