13 неща, към които трябва да сте по-критични

Вашият живот е ваш собствен проект. Разбира се, външни сили допринасят с много за оформянето на човека, който ставате, както и ресурсите, с които разполагате, но в крайна сметка начинът, по който живеете, определя това какъв е животът ви. Нещата, които сте направили и нещата, които не сте направили, са ви довели до положението, в което се намирате в момента. Ако желаем да си създадем живота, който искаме, трябва да положим всички усилия да бъдем критични по отношение на нещата, които съставят нашия живот, пише profit.bg. Ако не критикувате живота, който вече сте си създали, няма да можете да направите необходимите промени, за да създадете живота, който ви се иска да имате. 
 
1. Вашата работа 
За повечето хора да работиш, за да живееш, не е толкова избор, колкото необходимост. Това често ни поставя в позиция, в която наистина не искаме да бъдем. Вярно е - понякога на човек му се налага да прaви неща, които не иска, но въпреки това винаги трябва да дава най-доброто от себе си, стремейки се към своята работа мечта. Така и така през значителна част от живота си ще работите, по-добре е да си намерите нещо, които ще ви носите удоволствие. 
 
2. Вашите хобита 
Всеки има нужда да прекарва известно време, занимавайки се с нещо друго, освен спане, ядене и работа. Проблемът е, че много от нещата, които избираме като хобита, повече ни вредят, отколкото ни помагат. Хобито трябва едновременно да носи наслада и да е полезно. Опитайте да научите нещо, което винаги сте искали да научите. В идеалния случай бихте могли да превърнете хобито си в работа — не всеки обаче може да го направи, така че е важно да поддържате добър баланс между работата и продуктивното забавление в живота си. 
 
3. Вашите приятели 
Приятелите могат да бъдат подкрепата, която ви помага да постигнете страхотни неща, или чукът, който ви праща на земята. Много хора си създават приятели, които са отровни за живота им. Това означава, че много хора са отровни — те тровят собствения си живот и живота на тези, които считат за приятели или роднини. Истината е, че човек става такъв, с каквито хора се движи - ако се обградите с глупави, объркани и невежи хора, тогава точно такъв ще станете и вие. 
 
4. Къде живеете 
Повечето хора обичат да живеят там, където са израснали — това ги кара да се чувстват комфортно и може би малко носталгично. Това е разбираемо. Няма нищо нередно в това човек да живее там, където е живял цял живот — стига това да е мястото, на което иска да живее. Трябва да живеете там, където ще се чувствате най-щастливи и най-комфортно. Не си мислете обаче, че само защото сте живели на едно място през целия си живот, това не означава да се преместите на други място и да започнете отначало. 
 
5. Здравето ви 
Това изглежда най-очевидно от всички неща. Здравето ви е буквално вашият живот. Ако изгубите здравето си, губите живота си. Въпреки това на повечето хора изглежда не им пука. Ядат каквото им се яде — без значение колко отвратително или вредно е то. Консумират неща, които увреждат белите и черните им дробове. Някои дори не си правят труда да спортуват. “Всичко с мярка” - разбира се, но как сте сигурни, че разбирате значението на думата "мярка“? 
 
6. Как изпускате парата 
Всеки си има собствен начин за изпускане на парата. Някои тичат, други ходят на фитнес. Някои четат книга, гледат телевизия, удрят боксов чувал. Най-големите късметлии изпускат парата, като правят секс. Каквото и да правите за изпускане на парата, опитайте да е здравословно. И го правете, когато имате нужда. Задържането на прекалено много грижи и неудовлетворение ви правя изключително неспособни.
 
7. С кого излизате 
Трябва да сте критични към хората, с които излизате, преди да намерите подходящия човек. Ключовото е да се експериментира — да откриете какво харесвате, какво не харесвате, какво търсите у един партньор и какво искате да избегнете. Не се придържайте към това да излизате с един и същи тип хора постоянно, това явно не действа. Опитвайте нови неща, с някой по-добър. 
 
8. Човекът, с който сте избрали да прекарате живота си 
Това е нещото, към което всеки трябва да е най-критичен. Първо, бракът е привилегия, а не необходимост, нито пък даденост. Човек не трябва да се жени/омъжва, нито пък му е гарантирано, че ще намери някой, за когото да се омъжи/ожени. Никога не се женете/омъжвайте, освен ако не сте сигурни, че това е човекът, когото обичате. Сключването на брак с неправилния човек ще съсипе значителна част от живота ви. Да кажете “да” не е решение, към което трябва да подхождате лекомислено. 
 
9. Пътят, който следвате в живота 
Ако не знаете къде отивате, е време да разберете. Не чакайте до утре, защото всяка минута, в която не знаете накъде вървите, е минута, която сте прекарали в път в грешната посока. Не е нужно да знаете вашата дестинация — никой не я знае наистина. Трябва обаче да знаете посоката, в която вървите. 
 
10. Вашите ценности и вашите схващания 
Какво е важно за вас? Какво считате за важно? Всички хора трябва да имат добре очертан етичен код, според който живеят живота си. Вие вече имате някакъв набор от правила, според които живеете - отделете време, за да ги разберете по-добре и да ги приспособявате. В същото време, в живота има неща, които никога няма да знаете. Понякога трябва да вярвате, трябва да имате вяра. Защото това, в което вярваме за неизвестното, ни определя като хора повече от всичко друго. Това, в което вярвате по отношение на неизвестното, е това, което ви прави вас самите. То направлява всяко действие от живота ви и очертава възприятието ви за света. В същото време обаче, да вярваш в неща, което не са истина, може да ви поведе по път, по който не трябва да вървите. 
 
11. Изборите, които правите 
Някои хора вземат едни и също лоши решения отново и отново, като се надяват на различни резултати. Това е определението на лудост. Ако не обичате живота, който живеете, това най-вероятно е така, защото вземате лоши решения в живота си. Не действайте просто така. Спрете и анализирайте своите решения. Прегледайте всичките си възможности и решете кое ще ви осигури крайния изход, който търсите. Оставете емоциите настрана и използвайте логиката във ваша полза. 
 
12. Вашата реалност 
Всички ние възприемаме света по различни начини и всеки от нас си има собствен свят, който вярва, че функционира по определен начин. Много често нашето възприятие на света около нас не отговаря на реалността. Нашата реалност ни кара да си създаваме заключения, които всъщност не съществуват. Понякога това може да е от полза — много от най-великите световни лидери са живели в тяхната собствена версия на реалността. Това обаче е полезно, само ако вашата реалност може да функционира в реалния свят. Оформяйте вашата реалност така, че да обслужва по най-добрия начин вашите нужди. 
 
13. Как прекарвате времето си 
Времето е най-ценният ресурс на света. Ако можехте да продавате време, щяхте да сте най-богатият човек във вселената. За съжаление, все още не сме измисли как да става това. Така че, докато някой го измисли, използвайте мъдро времето, с което разполагате. 

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024