5 токсични навика, от които да се откажете

Хората не само си дават обещания в началото на Новата година, но много от тях се опитват да откажат и своите лоши навици. Токсичният навик може да бъде една коварна сила във вашия живот — ще продължавате да падате в този капан и съвсем скоро той ще се превърне във втора природа и дори няма да го забележите. Вместо това, когато в живота ви стават някакви злополучни неща, ще се чудите как се е случило така, без да осъзнавате, че вие сте ги подготвили, отдавайки се на лошите си навици. Освободете се от тези лоши навици отрано, преди те да излязат от контрол, съветват profit.bg. Ето ги и тях: 
 
Манталитетът "по-късно"
Според организационния експерт Питър Уолш, един от навиците, които трябва да бъдат изкоренени през следващата година, е протакането. Според него от значение тук са малките стъпки, които трябва да бъдат направени, за да контролирате безредието. Този начин на мислене важи за всички сфери от живота ви. Например, онази задача, която отлагате от седмици или месеци? Вместо постоянно да я отлагате за "по-късно," ако се заемете стъпка по стъпка с нея, това ще ви доведе до крайната ви цел по-бързо. 
 
Да казвате "да" на всичко
Ако обичате да угаждате на хората, научете са казвате "не" през следващата година. Едно нещо е да направите услуга на приятел или колега, но не забравяйте да не прекалявате. Научете се да делегирате по-добре на работното място и да бъдете честни с хората. Винаги има вежлив начин да кажате "не," така че не се притеснявайте, че ще нараните чувствата на някого. 
 
Нездравословни пристрастявания
Умереността е ключът към здравословния и балансиран начин на живот. Преценете към какво сте пристрастени, независимо дали става въпрос за сладки неща, цигари, пазаруване или риалити предавания по телевизията, и обмислете по кое да работите през следващата година. Пристрастяванията могат да струват много на здравето и портфейла ви, така че, за да живеете по-добре през 2015, а и след това, изберете поне едно нездравословно пристрастяване, от което да се откажете. 
 
Самосъмненията
Несигурността може да ви пречи и да ви създаде негативен начин на мислене, който ще ви прави тъжни, или пък ще ви кара да се отказвате лесно. Този начин на мислене също така ще вреди на отношенията ви с хората. Например, може да реагирате прекалено чувствително на думите на другите, а това да се отрази на начина, по който общувате с тях. За да премахнете самосъмненията, поемете на пътуване към самоусъвършенстването през следващата година. Опитайте да придобиете нови умения или си намерете ново хоби, за да започнете да бъдете по-уверени в своите способности и прибегнете към неща като медитация, за да се успокоявате. 
 
Да търсите незабавно удовлетвоение
Всеки използва популярната фраза "човек живее само веднъж" като извинения за отдаване на дребни удоволствия. Вярно е, че животът е кратък, но не забравяйте, че обикновено с дългосрочния подход се стига до най-големите постижения и цели. Спестяването на средства за екзотична екскурзия, например, може да отнеме повече време, отколкото един импулсивен шопинг, но пък в крайна сметка би било донесло много по-голямо задоволство.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024