13 странни реакции на човешкото тяло

Кой ли не се е питал, защо понякога се смеем през сълзи, защо лукът винаги ни разплаква, защо понякога имаме чувството, че много иглички едновременно се забиват в крака ни... За тези и други подобни странни прояви на нашето тяло има обяснения, които дължим на химията и физиката, пише manager.bg, позовавайки се на zdrave.bg. Но не може да се каже, че подобни чудатости са лишени от логика.
 
1. Защо се смеем до сълзи? 
Специалистите все още нямат точно обяснение, но все пак е ясно, че смехът и плачът са сходни психологически реакции. И двете възникват при висока емоционална възбуда, имат продължителен ефект и не се включват и изключват изведнъж. Асоциираме плача с тъгата, но всъщност той е много по-комплексен отговор на човешкото тяло. Сълзите се предизвикват от разнообразни емоции – болка, тъга, а в някои случаи – от много смях. Просто това е начинът, по който хората са еволюирали.
 
Както се оказва, това е хубаво, защото и смехът, и плачът могат да облекчат стресиращо преживяване, вероятно чрез неутрализиране на ефектите от кортизола и адреналина. Така че, ако някога се случи да се смеете до сълзи, считайте се за щастливци.
 
2. Защо лукът ни разплаква? 
Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така освобождавате ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Щом той достигне до очите ви, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка. Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези в очите да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Колкото повече кълцате, толкова повече дразнещ газ произвеждате и сълзите се увеличават. Химическата реакция на самия лука е негова защитен механизъм, който е еволюирал с цел да отблъсква вредителите. 
 
Можете да намалите паренето в очите и сълзите, като охладите лука във фризера преди да го нарежете – ниските температури забавят освобождаването на сулфоксида. Най-висока е неговата концентрация в долната част на лука, затова я нарежете последна.
 
3. Защо ставите пукат? 
Най-честосрещаната става в човешкото тяло е диартродиалната – ставите на пръстите и рамената са примери за такива – в която две кости се свързват в капсула. В нея има смазка, наречена синовиална течност, която съдържа разтворени газове. Когато разтегнете ставата, всъщност я сгъстявате, както и течността в нея, като по този начин насилвате тези богати на нитроген газове да се освободят от синовиалния разтвор. 
 
Освобождаването на “въздух” през ставната капсула е това, което чувате като пукане. Щом газът се освободи, ставата става малко по-гъвкава, позволявайки ви да се разтегнете малко повече в поза от йогата, например.
Но вероятно сте забелязали, че не можете веднага да изпукате отново същата става. Това е така, защото газовете, освободени от пукането, трябва първо да се абсорбират обратно от течността. Този процес отнема 15 до 30 минути. Ако по навик пукате ставите на пръстите си, за да освободите напрежението, опитайте се да се концентрирате върху дишането си за 30 секунди. Пукането на пръстите няма да доведе до артрит, но ще понижи силата на стискане.
 
4. Какво причинява настръхването? 
Настръхването (научно наречено пилоерекция) се случва, когато ви е студено или се страхувате. В основата на всяко косъмче по тялото се съкращава мъничък мускул. Тази реакция е била много полезна в зората на еволюцията, когато хората все още са имали естествено “кожено палто”. Настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ слой въздух между космите. Самото настръхване е изглеждало заплашително за хищниците или враговете (представете си котка, срещнала куче). Еволюцията е освободила човека от козината му и сега настръхването няма това значение, но ако се чувствате неудобно от такава реакция, обличайте се топло и избирайте спокойна обкръжаваща среда.
 
5. Какво кара клепача да трепва? 
Това досадно, често срещано състояние е известно в медицината като миокимия на клепача. Не се знае много за нея, но тя най-често възниква в долния, а не в горния клепач, макарклепач, макар че вероятно е причинено от неуспешно активиране на нерв. Умората, стресът, кофеинът повишават вероятността да се появи такова треперене. Други причинители са преумората на очите, лошото хранене, прекомерната употреба на алкохол,алергиите. 
 
За щастие, треперенето на клепача почти винаги е леко и отшумява от само себе си. За да спрете такива пристъпи, намалете употребата на кафе и алкохол и дайте на очите и тялото си достатъчно почивка през нощта.
 
6. Защо все ни е студено? 
Температурата ни се регулира в мозъка от хипоталамуса, който сигнализира на тялото да отдава топлина (при горещи атмосферни условия) и да я съхранява (т.е. да потрепва, създавайки топлина от мускулите, когато е студено). Желязото играе важна роля в този процес, затова на хората с анемия (най-често причинена от недостиг на желязо) почти винаги им е студено. Слабото кръвообръщение – поради високо кръвно налягане или лекарства, освен другите причини – може да остави крайниците лишени от топлина. 
 
Недостатъчната активност на щитовидната жлеза също може да забави метаболизма ни до степен, при която тялото произвежда недостатъчна топлина. Скорошно изследване предполага, че може да има дори генетично предразположение по отношение на търпимостта към студа. Ако сте от типа хора, които имат нужда от пуловер и вълнени чорапи през лятото, яжте богати на желязо храни като крехки червени меса и тъмнозелени листни зеленчуци, които могат да противодействат на анемията. Избягвайте никотина - той стеснява кръвоносните съдове и води до по-слабо кръвообръщение.
 
7. Още ли растат ушите ни? 
Да, външните уши всъщност растат цял живот. Това става бързо до около 10-годишна възраст, а след това растежът се забавя до 0,22 мм на година. Според някои изследвания, долната месеста част от ухото също се удължава почти през целия живот. При мъжете по правило тази част е по-дълга отколкото при жените. Но размерът на ушния канал, който е формиран от кости и хрущяли, не се увеличава презгодините. 
 
8. Всички ли бебета се раждат без лунички? 
Бебетата, разбира се, могат да се родят с различни белези и петна, но е истина, че нямат лунички при самото раждане. Те се появяват заради по-късна прекомерна пигментация, в отговор на излагането на слънце. Бебетата със светла кожа и очи са особено предразположени към развиването на лунички. Хората с такъв тип кожа са и по-податливи на появата на рак на кожата или меланома по-късно в живота си. Луничките също така вероятно показват увреда на ДНК в кожните клетки. Децата и възрастните трябва да преглеждат луничките си редовно при дерматолог и задължително да ползват слънчев лосион с SPF 30 или по-висок.
 
9. Какво причинява “игличките”? 
Наречени парестезия, “игличките” се причиняват от блокирано кръвоснабдяване към притиснат нерв. Ако стоите твърде дълго в неудобна поза – или дори само с кръстосани крака – може да притиснете достатъчно силно някой нерв, за да попречите на изпращането на сигнали от него до мозъка, което кара краката ви например да “заспят” или да се вцепенят. Това не е същото като притиснат нерв – по-дългосрочно състояние, което възниква, когато част от тялото, разраснала се поради травма, постоянно притиска някой нерв. 
 
Парестезията обикновено се чувства в крайниците – ръце, крака, лакти. Почти винаги е достатъчно просто да смените позата, за да позволите на нерва да възобнови връзката си. Но усещанията за бодеж могат да бъдат, макар и по-рядко, симптом за съвсем други и сериозни заболявания като диабет, лупус и множествена склероза. Ако “игличките” не спрат бързо щом смените позата си, посетете лекар.
 
10. Защо виждаме ореол около светлините? 
Този феномен влиза в категорията на “сферичното отклонение” – само един от примерите за това, че човешкото око е оптически несъвършено. Денем зеницата се свива до много малки размери, позволявайки светлината да достига самия центърна лещата. През нощта, когато зеницата се разширява значително, за да позволи на максимално количество светлина да навлезе, окото използва по-голям откос от лещата, за да вижда. 
 
С увеличаването на разстоянието от лещата, намалява прецизността на оптиката. И като се отделят от центъра, лъчите светлина не се фокусират в центъра на окото. Виждате кръгове, защото лещата е кръгла. Почти всички хора виждат тези кръгове и ако винаги сте ги виждали, вероятно всичко е напълно наред. Но ореолът около светлината може да бъде в следствие и на замъгленост на лещата, което е знак за катаракта. Затова, ако ореолът около светлините е нещо ново, посетете лекаря си за назначаване на съответните изследвания.
 
11. От полза ли са широките глезени? 
Може би. Изследователите не са проучили достатъчно значимостта на формата на глезена, но някои проучвания относно разпределението на мазнините все пак ни дават някакъв отговор. Глезените, които са се “поизгубили” с годините и сякаш са се слели с прасеца, може би наистина подобряват здравето ни. Стига да не сте сериозно напълнели.
 
Мазнините, натрупани в и около органите, се отразяват на метаболизма ни и имат отношение към заболявания като диабета от тип 2. Мазнините в краката са най-слабо свързани с тях. Например, установено е, че жените след менопаузата, които имат относително високо ниво на мазнини по краката (противоположно на коремните мазнини) са с по-малък риск от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет тип 2, защото този тип натрупване на мазнини изтегля триглицеридите от кръвния поток, където те представляват рисков фактор, и ги влага в мазнините в краката и глезените. Премахването на мастните клетки от долната част на тялото чрез липосукция не е препоръчително - тези, които го направят, може да започнат да натрупват тегло под формата на мастни клетки в по-опасната коремна зона. 
 
12. Помагат ли дъвките и кашкавалът на зъбите? 
При всяко хранене бактериите в устата влизат в химични реакции с храната и създават органична киселина, която може да увреди зъбите. Чрез почистването на остатъците от храната в устата, изплакването на зъбите (т.е. разреждането на киселината) слюнката обръща този процес. Ключът е в това да поддържате потока от слюнка, и тук идва ред на дъвката (или поне на дъвченето) да се включи. Простият механичен процес на дъвчене стимулира производството на слюнка. Колкото до кашкавала, неговите мазнини може наистина да играят ролята на защитни бариери за зъбите. Той съдържа и калций, и фосфати, които по правило пречат на увреждането на зъбите.
 
Най-добре ограничете похапванията между основните хранения, за да редуцирате честотата, с която се излагате на действието на киселината. След ядене дъвчете дъвка (без захар!). Или правете като французите - те завършват храненето с няколко парченца сирене или кашкавал.
 
13. Защо имаме бодежи отстрани?
Два класически случая на “страничен бодеж” се получават при тичането и продължителния смях. Те и двете имат нещо общо - напрягат диафрагмата. Когато се смеете продължително, поемате много въздух, който пълни дробовете и изтласква надолу диафрагмата, докато коремните мускули се съкращават и натискат диафрагмата нагоре. Повтарящото се притискане може да предизвика мускулен спазъм – именно него ние определяме като бодеж. 
 
Понякога, когато се смеем много, ни заболява и дясната ръка. Това се случва, защото нервът, който е свързан с диафрагмата, има връзка и с дясното рамо. Така един смях от сърце може да ви накара погрешно да си помислите, че имате сърдечна недостатъчност. Опитайте се да коригирате усещането, като няколко пъти си поемете дълбоко и бавно въздух.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024