10 житейски принципа на модерната жена

Съвременният свят отрежда на жените стереотипни роли. Често чуваме някоя от тях да бъде поставяна в категорията "блондинка", "шефка", "домакиня", "кучка", "кариеристка", "без умствен багаж". Сякаш може да бъде само едно от тези неща и не повече, пише manager.bg. В същото време, всяко лице на нежния пол е уникално, със своя природа, създадено по собствен шаблон, коментира в книгата си психологът Юлия Свияш. Въз основа на написаното от нея, руските автори определят 10 принципа, следвани от съвременните, еманципирани жени, с които жените променят представата за себе си и опровергават стереотипите. Тези принципи са следните. 
 
Модерната жена...
    
Не преследва щастието
Тя плува през живота в наши дни. Не се отдава на тази напразна гонитба - тя е най-популярният и най-глупав вид спорт. Щастието е илюзия за съвършено състояние на човека, априори непостижима. Вместо това, жената гони лична сигурност и по-светли дни утре, следващата година и т.н. Всички се намираме там, където сме. 
   
 "Сега"
Това е най-интересното и важно време, в което се реализира. Разбира се, тя има планове за бъдещето, но не отлага за утре живота. Не очаква той да започне, когато най-накрая отслабне, когато срещне прекрасния принц, когато обстоятелствата са подходящи... Тя живее сега. 
    
Да си истинска жена е голяма привилегия и тя го знае
С трепет гледа на факта, че се е родила дама и вижда в това особена стойност. Не знае какво точно е да си жена, а го чувства. Да бъдеш истинска жена - това не е изпитание, не е тежък труд и кръст за носене. То е дар и благословия на съдбата. Жената отглежда в себе си женственост на всички вътрешни равнища - усещания, чувства, мисли, и на външните - тяло, облекло, поведение. 
    
Тя живее според собственото си темпо
Когато живеем твърде бавно, имаме чувството, че не това е животът. Когато сме на прекалено бързи обороти, имаме нужда от време, за да почувстваме живота. Всеки от нас има свой собствен ритъм. Умната жена е разбрала какъв е нейният, чувства го и жвее с него. Тя регулира товара си според него и сама си задава темпо, окуражена от обстоятелствата. Живее така, че се старае да прави това, което иска, без да губи вкус към живота. В реалността не е най-важен броят на движенията, извършвани в даден момент, а точността на изчисленията и осъзнаването, защо нещо се прави. 
    
Тя е себе си на първо място
Това не означава, че е егоист, закоравял, безразличен или циничен. Просто знае, че желанието да си на мястото на други хора е страх да живееш своя собствен живот. За нея собственият й живот е интересен. Тя никога не губи чувството си за стойността на личното пространство. В същото време е в състояние да поддържа, да помогне и да участва в живота на другите.
    
Не казва "да", ако сърцето й казва "не"
Винаги се вслушва в себе си и се доверява на чувствата си. 
    
Не се нуждае от одобрение от общественото мнение
Кават, че е сама без партньор? Приема го, явно не е като всички останали. Не можем всички да сме като всички останали. Не можем да се харесаме винаги. Живее със собствените си насоки, сама ги измисля и сама въплъщава. И ако не се вписват в критериите на другите, не е много притеснена от това. Знае, че мисията "да се понравиш на всички" е глупава и невъзможна. Тя работи върху себе си, но никога не го прави, за да спечели одобрението на някого. Върши го от любов към самата нея. 
    
Надраснала е "доброто момиче"
То е концепция на родителите и според нея се живее с мисълта "Аз трябва да..." или "Аз не трябва...". Тя рядко се пита какво всъщност иска. Преминала е отвъд "доброто момиче"  и в същото време в нея е останало част от желанието да спечели похвала. Не се опитва да доказва нищо на никого, особено във вреда на самата себе си.
    
Не разказва драмата "Колко е труден животът ми!"
Има желание за живот. Това не означава, че през цялото време не се бори да оцелява, но не се държи като мъченица, не приема психиката на жертвата, защото знае, че обстоятелствата не са трудни сами по себе си, ами са такива, каквито ние ги възприемаме. Всичко се корени в отношението ни към тях. 
    
Самотата - за нея това е подарък
Тихите часове, които прекарва сама, съвременната жена оценява високо и обича. Да бъде сама със себе си - това е приятно. Най-добрият начин е да се възстанови и да попълни празнините в своя живот със спокойствие и дълбочина. 
    
Обича възрастта си
Винаги! Живее в настоящето, с реалната си възраст, използвайки всичките му предимства. Не разказва истории, в които посочва, че за нещо е "твърде късно" или "твърде рано" - тази философия на извинение оправдава през годините личните страхове и задръжки. Модерната жена може да бъде всичко на всяка възраст. Грижи се за себе си, стреми се да изглежда добре. Не претендира да е по-млада, да е онази, която е била на 20 години. Тя знае, че всяка епоха има своята красота, сексуалност и чар. 

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024