10 фрази, които успелите хора избягват

Дали си победител или губещ зависи най-вече от нагласата ти. Да си успял, предприемчив човек, който работи в някой по-малък отдел, е също толкова лесно, колкото и да си главен изпълнителен директор-неудачник. Култивирайки нагласа на победител, ще се подготвите за по-големи успехи, пише profit.bg. Вижте следните няколко фрази по-долу и забележете дали някоя от тях се появява в ежедневния ви речник. Ако спрете да ги използвате, впоследствие ще елиминирате и негативните мисли, които вървят заедно с тях, а това ще ви помогне да повярвате, че можете да успеете. 
 
1. Това няма да стане
Как знаете, че няма да стане? Дори и ако е нещо, което е било опитвано преди, това не означава, че няма да стане този път. Отхвърлянето на идеи, без да ги опитате, определено не носи белега на победител. 
 
2. Не мога да го направя
Няма проблем. Ако обаче вие не можете да го направите, има вероятност да намерят някой друг, който може да го направи. Вместо това, подходете от гледна точка на това какво ще ви трябва, за да изпълните задачата. Имате ли необходимост от допълнително обучение, по-голяма подкрепа, повече ресурси, повече време? 
 
3. Невъзможно е
Нещата рядко са невъзможни, така че бъдете много внимателни, когато използвате тази дума. Тя често издава тесногръдието на някого, който не може да види визията на друг. Вместо да обявявате, че нещо е невъзможно, отворете разума си за това как може да стане възможно. Нахвърляйте идеи. Погледнете на проблема от различни ъгли. Нито едно невероятно нещо не е създавано, като е обявено за невъзможно. 
 
4. Това не е честно
Да не сме на четири години? Животът невинаги е честен, а ако тези думи излизат от устата ви, почти сигурно чувствате, че към вас не се отнасят правилно. Вместо да се оплаквате от честността, опитайте да потърсите възможности да подобрите ситуацията. Трябва също да разберете, че в някои случаи никога не можете промените ситуацията, така че да е честна — може да се наложи да създадете сами ваша собствена, честна ситуация. 
 
5. Вината не е моя
Вината може и да не е ваша, но тази фраза предполага, че хвърляте вината върху някой друг. В тази ситуация никой не печели. Вместо да се концентрирате в обвинения, концентрирайте се в разрешаването на проблема. Как можете да се намесите и да оправите нещата — дори и ако не сте този, който е сгрешил? 
 
6. Може и да мога да…
Може е нещо от рода на "ще опитам“, а тези думи ви подготвят за провал. Когато хората използват думи като тези, това е така, защото очакват да не могат да направят, това, което се иска от тях. Или понякога се използват с неохота. Клиент ви моли да направите нещо повече от първоначалното ви споразумение и за да спечелите благоразположението му, вие казвате, че "може" да добавите нещо. Не отстъпвайте от позициите си и кажете това, което мислите. 
 
7. Това не е моя работа
Това е едно от нещата, които мениджърите ненавиждат да чуят. Понякога, за да помогнете на екипа или да се издигнете в йерархията, трябва да поемете инициативата и да вършите неща, които обикновено не се изискват от вас. Не позволявайте да се възползват от вас, но се опитвайте да вършите неща извън вашата зона на комфорт, като възможност за трупане на опит и израстване. 
 
8. Нужда
Нужда е странна дума. Имате нужда от храна, вода и подслон. Нямате нужда от онзи доклад навреме, от това екипът ви да работи и през уикенда, както и нищо друго на работното място. Вие го искате. Може би дори настоявате, за да може нещата да функционират добре. Имате ли нужда обаче? 
 
9. Мисля … 
Кое ви звучи по-силно: мисля, вярвам или зная? "Мисля“ може да е доста разводнено. Лидерите и другите успели хора са решителни. Придържахте се към това, което знаете
 
10. Ще опитам
Или го правиш, или не го правиш. Хората имат склонност да използват "ще опитам“, когато искат да си оставят вратичка, защото съзнателно или подсъзнателно не вярват, че могат или ще свършат дадена задача.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024