4-те параграфа на перфектното мотивационно писмо

Писането на мотивационно писмо е онази част от търсенето на работа, която повечето хора поглеждат с досада. Как можете да предаде с думи, побиращи се на една страница, дълбочината на вашата професионална същност? И по-важното, какво можете да напишете, за да провокирате читателя да поиска да научи още повече за вас? 
 
Тъй като страхотното и впечатляващо мотивационно писмо изисква усилия и практика, желателно е да започнете с практиката, съветват експертите на profit.bg. Включвайте мотивационно писмо към всяка своя кандидатура и пишете различно мотивационно писмо за всяка длъжност, за която кандидатствате. Нито една позиция не е еднаква, т.е. трябва ви уникално мотивационно писмо за всяка една от тях. Когато пишете такова писмо, вие разкривате не само нагласата си и опита си, за да бъдете отлични служители, но и също така казваме много за самата позиция. Важен момент при писането на мотивационно писмо е винаги да го адресирате към конкретен човек. Ако не е упоменато лице за контакт, тогава позвънете във фирмата или пък потърсете информация в интернет – LinkedIn, например. За четирите параграфа: 
 
1. Първият (къс) параграф – Кой сте вие? 
Този параграф трябва да грабне читателсткото внимание и да обяви ясно и категорично квалификациите ви. "Като куратор с повече от 10 години опит в създаването, продуцирането и представянето на арт представления в собствената ми галерия, бях вдъхновен, когато прочетох за отворената позиция, за която търсите човек”. Ако конкретен човек ви е насочил към обявата, тогава задължително споменете името му в първото изречение на писмото. Персоналната референция е своеобразна гаранция, че писмото ви ще бъде прочетено и взето предвид. Първият параграф съдържа задължително няколко изречения за квалификацията ви и кариерното ви израстване досега. 
 
2. Вторият параграф – Защо тази работа/фирма? 
Тук е мястото да обясните защо искате точно тази позиция. Практиката посочва, че повечето кандидати пропускат засягането на този въпрос. Но кой работодател ще наеме човек, който не може да дефинира причините, поради които кандидатства за работата. Ако не кажете защо кандидатствате, писмото ви няма да направите съществено впечатление и ще изглежда формално. Дори и да сте отлично квалифицирани, едно бездушно мотивационно писмо ще потопи кандидатурата ви. 
 
3. Третият (най-дългият) параграф – Какво ви прави отличен кандидат? 
Истинското предизвикателство в мотивацонното писмо представлява третият параграф. Той се отнася до въпроса – защо именно вие сте най-подходящи за позицията. Тук може да ви послужи блестящо фразата "показвай, не казвай”. Вместо да изброявате успехите си, покажете, че разбирате и оценявате характеристиките на позицията, като дадете специфични примери от предишната си работа. Преди да започнете да пишете третия параграф, посветете част от времето си, за да прочетете вниманително описанието на длъжността и да вникнете в него. Може да ви послужи добре воденето на бележки, докато четете характеристиките. Задължително включете в параграфа ключовите думи, споменати в обявата. 
 
4. Четвъртият параграф – благодарности и информация за последващ контакт 
Финалният параграф е този, в който обобщавате квалификациите си. "През годините досега, посветени на кариерата, успях да преодолея различни предизвикателство, които доказаха умението ми да постигам положителни резултати. Ще се радвам да обсъдим заедно възможността да правим това заедно”. Задължително отделете изречение, в което казвате, че очаквате обратен отговор.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024