Черните дупки водят към други вселени, смята Stephen Hawking

Информацията, "всмукана" от космическото явление, известно като черна дупка, може да се появи в друга вселена, пише dnevnik.bg. Това смята световно известният физик Stephen Hawking в нова своя теория.
 
Британската агенция "Press Association" цитира думите му от реч в Стокхолм: "Ако попаднете в черна дупка, не се предавайте. Има начин за измъкване". След това той обясни, че е открил механизъм, "чрез който информацията се връща от черната дупка". Конференцията "Радиацията на Hawking" в Кралския технологичен институт е посветена на мистерията на "информационния парадокс", опитващ да обясни какво става с всичко, което поглъща огромната гравитация на черните дупки.
 
На пръв поглед нищо не може да излезе от нея, но по логиката на вселената нищо не изчезва и би трябвало да се появи някъде другаде. Според Hawking точно това се случва по два начина - или се превръща в своеобразна "холограма" на ръба на черната дупка, или излиза от нея, но в алтернативна вселена. В негов цитат в блога на института се казва: "Съществуването на алтернативни истории и черни дупки предполага, че това е възможно. Дупката трябва да бъде обширна и ако се върти, възможно е да има преход към друга вселена. Но няма как да се върнете в собствената вселена. Така че, ако планирам космически полет, не бих пробвал точно това. Посланието на тази лекция е, че черните дупки не са чак толкова черни, колкото ги представят. Те не са някакви "вечни затвори", както някога се смяташе. Нещата могат да излизат от тях и е вероятно това да става в друга вселена."
 
Stephen Hawking е директор на научните изследвания във Факултета по приложна математика и теоретична физика в университета в Кеймбридж.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024