Съвети от човек, който говори 9 езика

Матю Юлден е от Манчестър, Англия. Той говори свободно 9 езика и учи още дузина. Освен родния си английски език, Юлден говори още ирландски, немски, испански, каталунски, португалски, иврит, италиански и френски език. В момента той учи холандски, украински, сръбски и хърватски. Разбира още няколко езика. Вижте какви съвети дава Юлден на хората, които искат да станат полиглоти като него, пише profit.bg. 
 
Трябва ви причина 
Ще бъдете по-мотивирани, ако имате цел – пътуване във Франция, или желание да опознаете приятел от там и да общувате на неговия/нейния език са добра причина да учите френски. 
 
Намерете партньор 
Няколко от езиците, които знае, Матю е учил заедно със своя брат близнак. "Бяхме много мотивирани да се състезаваме един с друг и така се стимулирахме взаимно.“ 
 
Говорете си сами 
Дори да няма с кого да практикувате – говорете си сами. Това може да звучи налудничаво, но е чудесен начин да практикувате. 
 
Говорете с други хора 
Дори да имате 100 учебника, най-добре ще учите, ако използват езика в естествената му среда. Ако учите гръцки, идете на гръцки ресторант и се опитайте да проведете разговор с персонала или поне да поръчате. 
 
Забавлявайте се 
Матю и брат му постоянно измислят игри, слушат песни, радио и телевизия на езика, който учат. 
 
Дръжте се като дете 
Много хора смятат, че децата учат език по-лесно, но външност няма никакви доказателства за това. Учени смятат, че децата просто извеждат полза от някои естествени за тях неща, като: не се притесняват да говорят на езика, който учат, защото не се страхуват, че ще направят грешка и това, че обожават да играят учебни игри и веднага се включват, давайки всичко от себе си. Ние се учим като правим грешки. Децата не се страхуват от това. 
 
Напуснете комфортната си зона 
За да научите езика, ще трябва да говорите много. Не се притеснявайте да заговорете непознати в нова страна. Не се страхувайте да питате. Опитвайте се да говорите, дори и с развалена граматика и жестове. 
 
Слушайте 
Преди да се научите да говорите, се учите да слушате. В много езици има звуци, които не съществуват в други. Не се притеснявайте – ще се научите да ги изговаряте. Слушайте колкото можете повече от езика – пускайте си телевизия, филми, новини.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024