7 продукти, които не бива да се приемат на гладно

Закуската е най-важното хранене за деня и в допълнение можем да добавим, че денят си личи по това, какво ще сложиш на масата сутрин, пише manager.bg. Употребата на някои храни и напитки на гладен стомах може да има крайно негативни ефекти върху храносмилателната дейност и метаболизма, а оттам и върху общото самочувствие и тонус. Ето какво съветват специалистите да се избягва сутрин, на гладен стомах
 
Студени напитки
След 7-8 часовия нощен сън, организмът се нуждае от течности, тъй като за това време от тялото се е изпарила доста влага. Да се пие сутрин може и дори трябва, тъй като чаша вода ще "събуди" стомаха преди приема на закуската. Но не бива съдържанието на чашата да е прекалено студено, тъй като това може да предизвика раздразнение. А при хора с някакви хронични заболявания на стомашно-чревния тракт – дори и обостряне на страданието. Освен това, студените напитки свиват кръвоносните съдове на стомаха и влошават локалното кръвообръщение, което може да влоши процесите на преработване на храната. Дори и в много горещи дни, пийте вода със стайна температура. Също така не бива да се пие на един дъх, а на малки глътки през кратки интервали.
 
Топли тестени закуски
Те съдържат дрожди, които способстват образуването на газове в стомаха, което води до неприятни усещания за подуване и тежест.
 
Кафе
За мнозина, денят просто не може да започне без чаша кафе и... само това, без нищо друго. Почитателите на закуската "чаша кафе на гладно" трябва да знаят, че кофеинът дразни стомашната лигавица, вследствие на което се повишава секрецията на стомашен сок. И тогава, ако нищо друго не стигне до стомаха освен кафето, то стомашната киселина започва да разяжда лигавицата и като нищо някой ден, без да усетите, ще се сдобиете с гастрит.
 
Сладко
Приемете за желязно правило да не употребявате сладки храни на гладно. Това ще ви предпази от сериозни нарушения в метаболизма, включително и от захарен диабет. Когато ударна доза захар попадне в стомаха, действа като сигнал "Тревога" на задстомашната жлеза. Тя минава в усилен режим на работа и произвежда завишени количества инсулин, за да нормализира нивото на кръвната захар. В резултат на този процес не след дълго човек започва да чувства слабост и апатия. Продължителната употреба на сладости на гладно нарушава работата на задстомашната жлеза, което повлиява негативно на основната й функция да произвежда необходимите количества инсулин.
 
Кисело мляко, айран
Приети на гладен стомах, те не са вредни, а безполезни. Основната им ценност е полезната микрофлора, млечнокиселитие бактерии. Когато закусвате само кисело мляко или чаша айран, полезните бактерии попадат в агресивна киселинна среда и загиват без да изпълнят предназначението си.
 
Цитрусови плодове
Любителите на фрешовете от портокал или грейпфрут на гладно спешно трябва да променят хранителния си режим, защото това е най-краткият път към гастрита, категорични са специалистите. Особено внимателни в това отношение трябва да бъдат хората с повишена киселинност на стомаха и или с хроничен гастрит.
 
Круши, фурми
В тях се съдържа голямо количество груба целулоза, която може да травмира лигавицата на стомаха и червата, а също и да забави функционирането им.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024