10 храни, които ни състаряват

Обикновено стареенето идва като неканен гост в живота ни и се отнася безпощадно към кожата ни, пише woman.hotnews.bg. Не можем да избегнем хода на времето, но определено можем да се грижим за външния си вид и здравето си, така че годините да ни се отразяват по-бавно върху лицето. За целта трябва да избягваме определени храни, за които е доказано, че предизвикват бръчки и изсушават кожата ни. И ако искате да задържите младостта максимално дълго при себе си, избягвайте следните 10 храни: 
 
1. Захар 
Тя присъства на първо място във всеки списък с храни, които трябва да избягваме по куп причини. И освен че е крайно неблагоприятна за здравето ви, външният ви вид също не я харесва особено. 
 
2. Въглехидрати
Всъщност тялото ви има нужда от въглехидрати, но трябва да внимавате какви приемате. Избягвайте преработените като хляб и всякакви печива - те ще ви състарят, защото унищожават колагена. 
 
3. Сол
Солта ни кара да задържаме вода, което кара кожата ни да излгежда подпухнала и предизвиква бръчки. За да предотвратите щетите, недейте просто да спирате да слагате сол на яденето си - избягвайте и продуктите, които съдържат сол. 
 
4. Алкохол
Стар познайник и приятел на състарената сбръчкана кожа. Червеното вино съдържа антиоксиданти и може да бъде дори полезно, но трябва да се консумира с мярка. 
 
5. Преработено месо 
Всички преработени меса съдържат голямо количество консерванти и химикали, които могат да причинят сериозни възпаления на кожата ви. Плюс това те са богати на сол. Какво повече ви трябва, за да се откажете от тях? 
 
6. Кафе
Макар и да ни се струва, че ни събужда, реално кафето ни кара да излгеждаме уморени и с няколко години по-възрастни. Сутрин е добре да се ограничавате до една чаша. 
 
7. Пържена храна 
Ако обичате пържените картофи, пилешки крилца или понички, трябва да преосмислите режима си. По-скоро се ориентирайте към по-здравословното решение – печете, не пържете. В противен случай ще извикате бръчките и те ще се отзоват бързо. 
 
8. Газирани напитки 
Защото те са богати на кофеин и захар. 
 
9. Пица с пеперони 
Не само защото саламът е преработен и съдържа престъпно количество мазнина, но защото пицата съдържа много наситени мазнини. 
 
10. Всичко, което се предлага в заведенията за бързо хранене 
Всички изкушения на щандовете за бързо хранене съдържат наситени мазнини и запушват артериите. Което, разбира се, ви кара да изглеждате състарени.

Свързани новини

Сериозна опасност!

17.11.2022

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022