Откриха песен, намаляваща тревожността с 65% (аудио)

Невронауката ни предоставя ново откритие – песен, намаляваща тревожността с 65%, пише психологът-консултант Даниел Троев. Чрез проведени лабораторни изследвания британски учени откриват песен, която действа изключително благоприятно за понижаване на тревожността и повишаване на спокойствието.
 
Изследователите от лабораторията Mindlab International изследват какъв тип музика стимулира високи нива на спокойствие и релаксация. По време на проучването дават на участниците да решават трудни пъзели. Сложността на задачите е достатъчно голяма, за да предизвиква напрежение, стрес и тревожност у участниците. Благодарение на лабораторните условия, техните физиологични параметри се отчитат от сензори. Докато се решават задачите, на участниците се пускат различни мелодии, за да се проследи влиянието им върху мозъчната активност, сърдечния и дихателен ритъм и кръвното им налягане.
 
Резултатите от проучването показват, че песента "Weightless" ("Безтегловност") води до удивителните 65% редуциране на тревожността у участниците и 35% повишаване на нормалното им физиологично ниво на релаксираност.
 
 
Първоначално песента е създадена, за да провокира състояние на голямо спокойствие. В създаването ѝ участват музиканти и звукови терапевти, които много внимателно подреждат хармониите, ритмите и бас линиите. Тази добре обмислена музикална структура води до забавяне на сърцебиенето, понижаване на кръвното налягане и намаляване на стрес хормона кортизол.
 
По време на изследванията тази музика се оказва толкова ефективна, че на част от жените-участници им се приспива, затова изследователите предупреждават песента да не се слуша по време на шофиране.
 
Приятно слушане!

Свързани новини

Учени доказаха: спортът забавя старостта

16.05.2017

18 трика срещу пролетната умора

28.03.2017

6 начина да ускорите метаболизма

22.03.2017

10 начина да се преборим със стреса

21.03.2017

5 чести грешки във фитнеса

21.02.2017

Коментари