Медитацията и музиката помагат срещу загуба на паметта

Медитацията или слушането на успокоителна музика има положително въздействие върху възрастни хора, които са започнали да губят паметта си.
 
Това показва проучване на Университета в Западна Вирджиния, САЩ, според което подобни практики могат да забавят развитието на болестта на Алцхаймер, пише nationalgeographic.bg, цитирайки научното издание "Сайънс дейли". По време на контролно изследване 60 възрастни пациенти, страдащи от субективно отслабване на когнитивните функции, което само по себе си може да е ранен стадий на Алцхаймер, е трябвало или да започнат да практикуват медитация за начинаещи, или да слушат редовно музика.
 
Независимо коя от двете практики пациентите предпочитат, те трябва да го практикуват 12 минути всеки ден в продължение на 12 седмици. В резултат и двете групи са показали значително подобрение на своята когнитивна функция в рамките на 3 месеца. Това включва и някои от ранните стадии на деменция като внимание, памет, изпълнение на задачи и др. Подобрението се е запазило и дори увеличило през следващите три месеца след края на засичания период. 
 
Освен подобряването на мозъчната дейност и двете групи са съобщили и за по-здрав сън, по-добро настроение, намален стрес и цялостно качество на живот. Според изследването на американските учени две прости занимания като медитацията за начинаещи и слушането на музика имат толкова благоприятен ефект върху здравето.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024