Как да заспите само за една минута

Всичко започна седмица преди сватбата на най-добрата ми приятелка, когато трябваше да произнеса реч и бях толкова нервна, че не можех да заспя. След три дни без почивка, попитах майката на булката (която преподаваше уроци по медитация) какво да правя. Тя каза, че има един трик, който решава проблема. 
 
Известен е като "Методът 4 – 7 – 8":
1. Вдишайте спокойно през носа в продължение на 4 секунди.
2. Задръжте дъха си за 7 секунди
3. Издишайте бавно през устата за 8 секунди
 
Звучи твърде просто, но работи. На следващата сутринт се събудих, осъзнавайки, че съм заспала преди дори да успея да преброя до 8. 
 
Как работи
 
Когато сте стресирани или тревожни, нивото на адреналин в кръвта ви се покачва и дишането става по-бързо. Това дихателно упражнение действа като успокоително. Нарочното забавяне на дишането по този начин кара ритъма на сърцето ви да се забави, което ви кара да се успокоите.
 
Упражнението освен това успокоява ума, защото ви кара да се концентрирате изцяло върху дишането. В този момент постепенно намалява активността на централната нервна система и тревожността изчезва. 
 
Резултатът е, че цялото тяло се отпуска. Опитайте и вижте как ви се отразява. Неусетно, безсънието може да остане в миналото.
 
Източник: obekti.bg

Свързани новини

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

12.06.2018

Спрете тези храни през лятото

04.06.2018

Най-полезните и вредни храни преди сън

13.05.2018

Иде Wings for Life World Run

03.05.2018

Ако ви ухапе кърлеж

03.05.2018

Коментари