14 факта за силата на волята и как да я тренирате

Силата на волята е като мускулите – с времето и правилно трениране, тя расте. В това е убеден психологът Рой Баумастър. Но защо това е важно? Защото силата на волята и умението да се вземат решения са взаимно свързани, казва специалистът и развива тази теза в книгата си Willpower. Къде сте се родили, колко решения сте взели днес и с какво се занимават вашите приятели – всичко това влияе по неподозиран начин на вашите бъдещи решения. Ето 14 доказателства и препоръки в подкрепа на това твърдение, пише obekti.bg.
 
1. Вземайте най-важните решения сутрин и до обед, на свежа глава
Фройд учи, че личността, егото, се опира на умствената дейност, което предполага разход на енергия. Освен за вземането на решения, ние използваме енергия и за самоконтрол. Но както всеки друг енергиен запас и този си има граници - към края на работния ден се изчерпва.
 
2. Мозъкът има нужда от глюкоза, за да взема правилните решения
Дори и най-мъдрите могат да направят неправилен избор, когато са уморени и нивата на глюкоза в кръвта са ниски, казва Баумастър. Ако се налага да вземате решение късно вечер, то поне не го правете на гладен стомах. Ритейлърите отдавна са го установили: докато човек стигне до касите след обиколка в голям магазин, силата на волята му вече е подкопана и е по-лесно да се поддаде на изкушение, особено да си купи нещо сладко. Затова и на финала на пазаруването, непосредствено преди касите са щандовете с бисквити, шоколади, вафли и т.н.
 
3. Вземането на решения едно след друго изморява
В това число и шопингът действа по този начин. Специален експеримент е показал, че клиенти, които са пазарували в няколко магазина един след друг, първи се предават на тест по математика, проведен непосредствено след пазаруване.
 
4. Умората води до лоши решения
В края на деня ни е много по-лесно да махнем с ръка и да пропуснем тренировката във фитнеса или да прекалим с алкохола.
 
5. Предварителното планиране и съставяне на график
... e най-ефективното противодействие на стреса и съхраняването на запасите от енергия. Най-успешните личности пестят силата на волята с помощна на ефективни процедури и навици, установил Баумастър. Те използват силата на самоконтрола не за преодоляване на кризи, а за намаляване на нивото на стрес в ежедневието. Умеят да предвиждат неприятностите от отлагането на решения и ги предотвратяват с превантивни действия - например, осигуряват си достатъчно време, за да приключат даден проект, или пък отиват с колата на сервиз за планов преглед, а не чакат нещо да се повреди.
 
6. Спете повече, ако искате да укрепне силата на волята ви
Редица изследвания приравняват хроничното недоспиване към пиянството и махмурлука. От липсата на достатъчно сън страда префронталната мозъчна кора, която отговаря за вземането на решения и тогава този участък на мозъка губи контрол над останалите, включително и върху тези, които отговарят за реакциите на стрес.
 
7. Подсъзнанието помага
Нашето внимание е ограничено, затова трябва да разчитаме и на помощта на подсъзнанието. Дори и да нямате възможност да отлагате решението за дълго, заемете се за известно време с нещо друго, което да ви отвлече от дилемата и позволете на подсъзнателните идеи да изплуват на повърхността.
 
8. Вашият подход към вземането на решения зависи от семейството и приятелите ви
Дори и не подозираме колко много неща, които смятаме, че са резултат на индивидуални решения – например, когато спираме цигарите, или пък качваме килограми – всъщност са плод на колективна дейност. Ако най-добрият ви приятел страда от затлъстяване, шансът и вие да натрупате излишни килограми се увеличава с цели 75%. Ако ваш колега спре да пуши, вероятността и вие да го последвате нараства с 34%.
 
9. Понякога е по-добре да си сверите часовника с другите
В едно изследване на космическа компания станало ясно, че успехите на отделните членове на екипа до голяма степен зависели от кръга им на познанства. Най-големи шансове за успех имали тези, които поддържали приятелски отношения с колегите си, стоящи и по-високо, и по-ниско в корпоративната йерархия и работещи в различни отдели. Защо? Защото осмислените отношения с различни хора позволяват да се комбинират идеи, да се събира обратна връзка и подкрепа за собствени проекти. Ето ви още едно обяснение защо щедрите хора преуспяват.
 
10. Понякога е полезно да се съгласиш с "погрешния" избор
А дори и да погледнеш на своя като на неправилно желание. Оживява отношенията и прогонва чувството на отчужденост, помага и да се придържаш към целта си.
 
11. Решение се взема по-лесно, ако поемете ангажимент пред някого
Вместо да решават всяка сутрин дали да се заставят да спортуват, умните хора се уговарят с приятели да тренират заедно. Така, в известен смисъл, те предават своето решение в още едни ръце.
 
12. Ако се подготвяте предварително за моментите на слабост, ще вземате по-добре решения
Баумастър казва, че способността за вземане на решения не е вродена черта, а променливо състояние. Според неговите изследвания, най-добър самоконтрол постигат хората, които структурират живота си икономично. Те не планират безкрайни съвещания едно след друго. Избягват кулинарните изкушения и усвояват навици, които отстраняват необходимостта от умствени усилия и непрекъснати избори. Вместо да експлоатират силата на волята си всеки ден, те я пазят за извънредни случаи и важни моменти. И добре знаят кога не бива да се доверяват на себе си.
 
13. Силата на волята може да се тренира
В знаменития станфордски експеримент помолили деца да поседят 15 минути с бонбонче пред тях на масата без да го изяждат. Тези, които успели да се въздържат, получили награда – още един бонбон. Както показали провежданите след това изследвания, тези, които се научили на самоконтрол, имали по-висок успех в училище и много по-рядко придобивали вредни навици от останалите.
 
14. Понякога слабият самоконтрол повишава качеството на взетите решения
През 2012 Селеста Кид публикува резултати от свое проучване в пика на същия този станфордски експеримент. Кид припомня своя опит от работата си в приют за бездомни: неговите обитатели веднага биха посегнали към бонбончето, но не защото не им достига сила на волята, казва тя. А защото са раснали в среда, в която са се убедили, че не бива да се вярва на обещанията на възрастните. "Отложеното удоволствие" става рационален избор, само когато си убеден, че сравнително скоро ще го получиш, обобщава тя. Каква е поуката? Много просто: понякога това, което може да се тълкува като сила на волята, може да е просто проява на доверие.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024