10 въпроса за човешкото тяло, на които науката още не може да отговори

Днес знаем за човешкото тяло повече от когато и да било. Въпреки напредъка на науката обаче много наши особености остават загадка, пише manager.bg. Например:
 
1. Защо имаме отпечатъци на пръстите?
Науката не знае нищо за природните функции и причини за появяването на онези странни нарези по върховете на пръстите ни. Възможният отговор може би се крие в изучаването на странното заболяване адерматоглифия – хората, които страдат от него, са идеалните потенциални престъпници, защото просто нямат отпечатъци. Освен това те се потят много по-малко, а иначе са точно толкова здрави, колкото и всеки друг. Учените се надяват, че като изучат генома им, ще разберат еволюционната тайна на този феномен.
 
2. Как действат пробиотиците?
Ако гледате телевизия, едва ли сте пропуснали рекламите за кисели млека с пробиотични свойства. Производителите твърдят, че продуктите им съдържат живи бактерии, които влияят благотворно на цялостното здраве. Учените отдавна знаят това свойство на пробиотиците – полезни култури, живеещи в човешките черва.
 
От рекламите обаче не става много ясно какво точно правят тези бактерийки, за да подобрят здравето ни. Защото никой не знае. Точно така, учените тепърва започват да изследват какви точно предимства за здравето имат бактериите от всеки вид пробиотици – а те са стотици. Смята се, че резултатите ще дадат отговор на много други въпроси, свързани с лекуването на различни болести.
 
3. Защо имаме различни кръвни групи?
Вероятно знаете, че има четири основни кръвни групи. Знаете и коя е вашата. Това е много важно, защото преливането на кръв от неправилна група може дори да ни убие.
 
Кръвните групи са се появили преди 20 млн. години. Само че учените не могат да разберат защо това се е случило и най-вече – защо са различни. Те се класифицират по антигените в кръвните клетки, които прекрасно си "общуват" с антигени от своето семейство, но атакуват тези от другите. Науката предполага, че това има някаква връзка с имунната система, но какъв е смисълът – никой не знае. Според една от теориите кръвните групи са се развили като начин за борба с инфекциозните болести. И действително, хора с различни групи имат по-висок имунитет към различни болести.
 
4. Остава ли мозъкът активен след обезглавяване?
Много легенди разказват как обезглавени хора остават в съзнание за няколко ужасяващи мига след падането на гилотината. Записани са истории как главите гримасничат или мигат, при това реагирайки на външни влияния. Науката не знае колко дълго може мозъкът ни да остане активен в такава ситуация. Не може и да разбере, защото никой няма да позволи на учените да обезглавят човек, за да го изследват.
 
Документиран е само един подобен експеримент, и то по време на Френската революция. Лекарят Габриел Боро описва как очите на отрязана мъжка глава са се отворили и за кратко се фокусирали върху някаква точка, а после се затворили завинаги. Според Боро това доказва, че някои функции на мозъка остават активни почти 30 секунди след обезглавяването. Дали съзнанието е сред тях обаче, ние не знаем.
 
5. Важни ли са за хората феромоните?
Когато дойде моментът за възпроизвеждане, животните разчитат на мириса на феромоните, за да си намерят партньор. Учените обаче още се опитват да разберат дали те играят подобна роля и при хората. Ние имаме органа, който позволява те да бъдат надушени, но той е много недоразвит и не е ясно дали въобще действа.
 
Изследванията обаче доказват, че всички имаме свой уникален мирис, който дължим на генома си. Така новородените познават майка си по миризмата, а ако жени редовно прекарват дълго време заедно и усещат мириса си, менструалният им цикъл се синхронизира. Човешкото обоняние остава една от най-неясните за науката сфери.
 
6. Какво става, когато ни удари мълния?
Ударът от мълния може да причини необратими увреждания на мозъка, страшни изгаряния и дори смърт. Странното обаче е, че повечето жертви оживяват. Някои дори остават съвсем невредими и науката няма и най-малката идея защо.
 
7. Как една жена може да не знае, че е бременна?
Звучи доста съмнително – някои жени твърдят, че силно са се изненадали, когато родили дете. Девет месеца те нищо не са подозирали и хоп – появяват се контракции и бебе. Такива случаи наистина има, но тяхната рядкост затруднява изучаването им.
Една от причините бременността да не бъде забелязана, може да бъде излишното тегло, което скрива нарастващия корем. Жената мисли, че просто напълнява още повече и не се сеща, че може да е бременна. Някои жени имат хормонални проблеми и нередовна менструация, така че спирането на цикъла може да се обясни по този начин.
 
Не всички документирани случаи обаче са такива. Например една пациентка на д-р Сабрина Сухан, която била с нормално тегло, даже работела като медицинска сестра и знаела всичко за човешкото тяло. Въпреки това тя не подозирала, че е бременна, докато не родила. Лекарите и до днес не могат да обяснят как е възможно това.
 
8. Как работят митохондриите?
Митохондриите са микроскопични органели, които превръщат храната в енергия. Много дълго науката не знаеше почти нищо за тях и чак сега започват да се появяват някои отговори – например как те пренасят енергията. Учените разбраха, че митохондриите много обичат калций, но ако "преядат" с него, клетките може да бъдат увредени. 
 
Подобни увреждания се свързват със заболявания като захарния диабет от втори тип. Засега няма много информация точно по какъв начин започват тези болести, но отговорите са все по-близо.
 
9. Защо ухото се състои от 3 костици?
Влечугите и птиците имат уши, съставени от две костици, а бозайниците – от три. Не е ясно защо.
 
10. Какви бактерии живеят на езика?
На пръв поглед човешката уста не крие кой знае какви тайни. Учените обаче много искат да съберат бактериите, които живеят на езика, и да ги изследват, но не могат. Защото те не оцеляват в лабораторните съдове. Така те не може да бъдат класифицирани и разбрани. Това е най-големият препъникамък пред разработката на лечения за болести като пародонтозата.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024