7 начина да не затъваме в негативизъм

Черните мисли са тежък капан. Опитваме се да се освободим от тях, но колкото повече се стараем да прогоним негативизма, толкова повече затъваме в него, отбелязва мениджърнюз. За да престанем наистина да мислим за лошото, е нужно нещо повече от опита да не мислим. Ето 7 съвета как да се измъкнем от пропастта на негативизма.
 
1.Променете езика на тялото
И така, ако сте атакувани от тъжни или лоши емоции, обърнете внимание на тялото си. Погледнете се в огледалото. Какво виждате? Намръщено чело, отпуснати надолу ъгълчета на устните, приведен гръб? Тялото реагира на емоционалното ви състояние. А когато негативните мисли трайно се загнездят у вас, то привиква към тази позиция. Навярно се е случвало да срещнете хора със замръзнала маска на презрение или гняв, която нищо не е в състояние да промени. Всичко това може да действа и по обратен начин - "заключеното” тяло и намръщеното лице да влошават настроението. Следователно, първата крачка за избавление е да смените позата и изражението си. Това наистина помага! Щом усетите да се промъква у вас тъга или яд, изправете гръб, почувствайте къде се трупа напрежение и се отпуснете. Усмихнете се. Само след секунди ще се почувствате по-добре. Тренирайте този език на тялото, за да го превърнете в полезен навик.
 
2. Споделете
Има хора, които наляво и надясно разказват за проблемите си и сякаш изпитват наслада от това. А има и такива, които до последно държат всичко вътре в себе си и накрая получават нервен срив. Ако ви преследват остатъчни неприятни емоции, ако дълго усещате лошия им вкус, споделете това с близък човек. Работата е там, че негативните настроения може да са плод на неоформено чувство, което ви измъчва по непонятни причини. Когато ги обличате в думи, емоциите придобиват форма и тогава ги виждате в правилна перспектива. Разговорът ще ви донесе облекчението, което често завършва с извода "Гледай за какви глупости се ядосвам!” и оттам нататък вече става много по- лесно да продължите напред.
 
3. Eдна минута тишина
Когато в главата ви се носи вихър от мисли, трудно е да поемете контрол над тях. Ако сте зациклили на натрапчиви тревоги, опитайте поне една минута да не мислите за нищо. Обърнете ли внимание какво се случва в ума ви, какво доминира, ще можете по-лесно да добавите малко позитивизъм в царящия хаос.
 
4. Сменете тона
Страх да те хване чак, когато осъзнаеш, че една малка промяна във формулировката видоизменя коренно тона на фразите или мислите. Толкова често сами си причиняваме мъки от неправилно формулирани нагласи, а е толкова просто да ги коригираме и резултатите да бъдат други. Например, вместо да се потискаме: "В труден период съм, имам проблеми...”, можем просто да си кажем: "Преживявам период на промяна и търся най-доброто решение.” Виждате ли, изходните данни са същите, просто проблемите са заменени с промени. 
 
5. Творчески подход
Когато ви атакува негативно настроение, блокирайте го с някакво творческо занимание. Може да почетете стихове, да рисувате с цветни моливи, да потанцувате дори. Действа по същия начин, както и споделянето на глас с близък човек, без да се налага да го товарите със собствените си проблеми. Изливането на емоциите в творчество си е своеобразна арт терапия, която не само ще ви разтовари, но и със сигурност ще ви оправи настроението.
 
6. Поразходете се
Често ни се струва, че собствената ни глава е единственият източник на негативизъм. Но ако живеете или работите в негативна среда, заобиколени от мрачни, мърморещи или кавгаджийски настроени хора, напълно е възможно тя да попива във вас. Трудно е човек да си осигури душевно равновесие в такава атмосфера, затова си създайте навик периодично да я напускате, за да се успокоите. Открийте кои са вашите оазиси на приятни емоции и редовно ги навестявайте.
 
7. Списък c благодарности
Това е рецепта за спешна помощ – когато усетите, че затъвате дълбоко в черни мисли, трябва спешно да превключите на друга вълна и от помощ тук е т.нар. списък на благодарности. Вземете лист хартия и напишете всички плюсове в живота си с благодарност, че ги има: "Благодарен съм, че съм здрав”, "Благодарен съм, за любовта на моето семейство”, "Благодарен съм, за верните приятели, които имам” и т.н. Това ще ви помогне да превключите на позитивна вълна. 

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024