Пет предложения за екстремен туризъм до град Своге (СНИМКИ)

Ако сте любител на нестандартните разходки сред природата, община Своге има дълъг списък с предложения. Първото, разбира се, е Темната дупка, където професионални пещерняци са направили маршрут за ентусиасти. Той включва катерене по въжена стълба и преход от около 20-метра над тесен процеп в скалата. Преживяването е екстремно и предлага на всеки да пробва каква е физическата му подготовка, като естествено е напълно подсигурено от спасителите.

Казват на Темната дупка "училището" на софийските пещерняци. Това е така, защото пещерата все още е в процес на изучаване, на 50 километра от София е, но предлага изненади.

"Дупката" представлява система от 2 основни галерии с много пукнатини и тунели. По-дълга е североизточната част на пещерата - около 800м., като по нея протича и основната подземна река. Галерията в западно-северозападна посока, без разклоненията и етажите е дълга около 700м. Разклоненията са много, като голяма част от тях все още не са изучавани, така че никой не може да каже с точност колко голяма е пещерата.

Реката обикновено се оттича подземно, но при екстремни валежи и снеготопене може да вдигне нивото си, така че тогава е опасно и по-добре не влизайте в пещерата. Правен е опит една от галериите да бъде осветена, но кабелите били откраднати, така че вътре в момента няма осветление. Няма обхват на телефоните, така че предупреждавайте близките си, ако сте решили да я посетите. Иначе в хубав слънчев ден дестинацията Темната дупка е перфектно предложение за еднодневна почивка от големия град.

След като излезете от пещерата може да се разходите по пътеките над Лакатник, които предлагат най-живописната гледка към Искърското дефиле. Там е и Вазовата екопътека, покрай която има отлични полянки за пикник. По самата екопътека се стига до водопада Скакля, който в този сезон е най-атрактивен. Скалите над Лакатник пък са едни от най-известните места за любители и професионални катерачи.

Нина Копранджийска - заместник кмет на община Своге, която стои зад идеята китното планинско градче да се превърне в сериозна дестинация за екстремен туризъм

Точно на отбивката за Темната дупка започва трасето за рафтинг. Най-подходящото време за това екстремно преживяване е точно сега. Направете го до края на април, за да почувствате истинските тръпки от бързеите на река Искър.

Изберете си друг хубав ден и покарайте колела по пътеките над Лакатник и Бов. Има изградени велотрасета за любители и напреднали, а велоклуб "Велокрация" предлага членски карти и точно описание на маршрутите. Може да го откриете в Интернет.

Общината на град Своге е амбицирана да наложи местността като топ дестинация за екстремен туризъм. Там има условия за любители на пещерите и скалното катерене, леките разходки сред природата, планинското колоездене, рафтинга.

Идейният двигател на проекта Владимир Ангелков и Яни Манушев - пещерняк и планински спасител

Общината има идея да направи възможността за полет с балон и скок с бънджи от него в постоянно предложение за най-големите екстеремисти. Няма нужда да се обяснява какви красоти ще се разкрият от въздуха, и какви емоции носи скокът с бънджи.

Зад многобройните инициативи на общината стоят млади и идейни хора - заместник кметицата Нина, идейният вдъхновител Владо, колоездачите от Велокрация, пещернякът Яни и още десетина ентусиасти, чиито мечти и емоции са свързани с природата и местността около град Своге./ Кристина Цветкова 

Свързани новини

Нов сингъл от изпълнителката

16.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

Съдят Алек Болдуин през юли

15.04.2024

Спечели в играта на JOLI

15.04.2024