6 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете по-успешни

Повечето от нас израснаха с идеята, че никога не трябва да се отказваме и че на всяка цена трябва да довършим това, което сме започнали, пише manager.bg. И макар понякога за да постигнем успех, трябва да бъдем упорити и всеотдайни, има случаи, когато най-правилното решение е да се откажем. 
 
Независимо дали става въпрос за провален проект, за обречена връзка или за работа, която не си заслужава, отказване може да бъде добродетел. Оказва се, че някои от нас са наистина добри в това, докато други имат нужда от много повече време. За щастие, животът предоставя множество възможности за трениране на това умение. Ето няколко неща, които всички трябва да престанем да правим. 
 
1. Спрете да се съмнявате в себе си
Самочувствието е от изключително значение за постигането на успех. От Hewlett-Packard проведоха интересно проучване, в което бе анализиран процеса на кандидатстване за повишение в компанията. Оказва се, че жените във фирмата кандидатстват за повишение само когато отговарят на 100% от критериите за желаната от тях работа, докато мъжете били готови да поемат същата крачка, ако отговарят на 60% от критериите.  
 
Изследователите предполагат, че една от многото причини, заради които мъжете доминират в по-горните етажи на компанията, се крие във факта, че те са по склонни да пробват късмета си в повече роли, отколкото жените. Понякога самочувствието е най-важното нещо, от имате нужда, за да достигнете до следващото ниво. Номерът е да повярвате, че можете. Ако вие самите се съмнявате в себе си, няма как някои друг да ви има доверие.   
 
2. Престанете да отлагате 
Промяната е трудна. Самоусъвършенстването е трудно. Намирането на решение е трудно. Когато нещо е трудно, винаги е по-лесно да го оставите за някой друг ден. Проблемът е, че този ден така и не идва. Когато си казвате, че ще направите нещо утре, вие просто си търсите извинение, което означава, че или не искате изобщо да се занимавате с него, или че искате да получите резултатите, без да положите нужните усилия и труд, за да ги постигнете. 
 
3. Спрете да мислите, че нямате избор
Винаги има избор. Разбира се, понякога това е избор между две неща, които изглеждат еднакво лоши, но все пак е избор. Когато вярвате, че той не съществува, вие доброволно се поставяте в ситуация на безпомощност. За да играете ролята на жертва, вие трябва да се откажете от силите и способностите, с които разполагате, а те са безценни. За да постигнете успех на най-високо ниво не може да си позволите да продължите без тях.
 
4. Престанете да правите същото нещо, отново и отново, очаквайки различен резултат
Алберт Айнщайн каза, че лудостта е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат. Въпреки общоприетото разбиране, има много хора, които твърдо вярват, че две плюс две прави пет. Фактите са ясни, ако подхождате към нещо по един и същ начин, винаги ще получите същите резултати, колкото и да се надявате на обратното. Ако искате различни резултати, трябва да промените подхода си, дори когато това е болезнено.   
 
5. Спрете да мислите, че всичко ще се нареди от само себе си
Идеята, че в края на краищата всичко ще се нареди от само себе си е изключително изкушаваща, но истината е, че трябва да положите усилия, за да получите желаните резултати. Не очаквайте шефът ви сам да забележи, че заслужавате повишение, не очаквайте колегите ви да спрат да прехвърлят задачите си върху вас, ако винаги сте готови да направите, не мислете, че хората ще спрат да ви тъпчат, ако го позволявате. Нещата няма да се оправят по някакъв магически начин, за целта трябва да бъдете проактивни и да поемете отговорност за себе си.
 
6. Спрете да казвате "да"
Всяко ваше "да" е компромис. Когато се съгласявате с нещо, вие отказвате друго. Когато се съгласите да останете до късно на работа, например, вие пропускате тренировката във фитнеса или губите време, което обикновено прекарвате с вашето семейство. Проучванията показват, че колкото по-трудно казвате "не", толкова по-вероятно е да страдат от стрес, депресия и прегаряне. Да кажеш "не", наистина се е превърнало в предизвикателство за много хора. Думата "не" е изключително силна, не се страхувайте да я използвате.
 
Избягвайте фрази като "не мисля, че мога да го направя" и "не съм сигурен", когато правилното решение е просто да откажете. Когато кажете "не" на ново предложение, вие почитате поетите преди това ангажименти, давайки си нужното време, за да ги изпълните възможно най-добре. Научете се да казвате "не", за да освободите време и енергия за важните неща в живота. Има много неща, които ни пречат да достигнем пълния си потенциал. Ако наистина искате да успеете, спрете да обръщате толкова много внимание на това, което трябва да правите, и преразгледайте нещата, от които трябва да се откажете.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024