ЕКОПАК отчете рекордна 2016-та и изгледи за още по-добра 2017-та

ЕКОПАК България представи проектите и инвестициите си, които имат за цел да намалят депонирането на отпадъци от опаковки и съответно да се увеличат рециклираните битови отпадъци.

Компанията се похвали с рекордни резултати за изминалата година, за което изтъкна все по-добрата работа на местните власти и гражданите. За първи път Екопак започва да събира разделно отпадъци директно от хотели, ресторанти  и кафенета. Пилотният проект е в кварталите Младост и Студентски град в София. В Свиленград пък все по-успешно работи проекта за разделно събиране "от врата на врата“ , в който са включени повече от 100 домакинства. 

От Екопак похвалиха град Бургас, като най-добрият в старанието на местните власти да се опазва околната среда и да има възможности за разделното събиране на отпадъците. В града има първите у нас екополицаи. Защото освен стимули, за да се промени самосъзнанието на хората, трябва да има и санкции, призна изпълнителният директор на Екопак Тодор Бургуджиев. Той изнесе актуални данни за постиженията в разделното сметосъбиране през 2016г. 

Екопак е преизпълнила целите за рециклиране с над 4%. Общото рециклирано количество е 64,19% от декларираните количества опаковки, а определената от закона цел е 60%, съобщи той.

Това в цифри означава над 100 117 тона отпадъци от опаковки. По данни на Министерство на околната среда и водите, организацията покрива 2 630 718 жители население и обслужва 14 541 цветни контейнера. Припомняме ви, че синият е за хартия, жълтият е за пластмаса и метал, а зеленият е за стъкло.

Именно рециклирането на стъклото е другата голяма гордост на Екопак България. Компанията е вложила 2,5 млн. лв. в първата в страната инсталация за сортиране на стъкло по цвят в с. Равно поле. Тя има капацитет да обработва 100 тона стъклени опаковки всеки ден. Там са нужни хора единствено, за да разделят палстмасата от стъклото, но системата е направена така, че автоматизирано отделя и почиства стъклото, така че то да отива в рециклиращите предприятия напълно готово. 

През 2017г. Екопак ще инвестира още 1,1 млн. лв. в изграждането на нова инсталация за сортиране на пластмаса и хартия в София.

Ето и за какво конкретно допринасяте ако изхвърляте боклука си разделно: 

Със събраните и предадени за рециклиране тонове отпадъци са спасени от изсичане 620 703 дървета, изчисляват от Екопак. Спестени са над 317 млн. кВтч електроенергия, 1,517 млрд. л питейна вода и 153 114 барела петрол. Намален е обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 190 986 куб.м.

Екопак България ще продължи да инвестира в образователни и информационни кампании, защото бъдещето е в младите хора и децата. / Кристина Цветкова 

Свързани новини

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

Дуетът с ново парче

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Мадона и Лана дел Рей също го отнесоха

17.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024