15 признака, че сте постигнали зрялост, дори да не ви се вярва

Противим се на порастването. Мислим, че ако впрегнем усилията си, ще можем да запазим детското си мислене завинаги, но това не е възможно, пише manager.bg. Често младите хора не искат да пораснат, но това е естествен и полезен процес. Те се плашат, защото бързо и неусетно, без да осъзнаят, вече са пораснали. 
 
Порастването зависи много от способността да се вглеждаме в себе си и да се учим от опита. Въпреки това, резултатът от процеса невинаги е очевиден и праволинеен. Знаците за това са едва доловими, но все пак ги има. Ето как да разберете, че вече не сте деца:
 
1. Отнасяте се по-сериозно към времето
Един от най-ясните признаци, че съзравяте, е когато осъзнаете колко е важно да управлявате времето си. Незрелите хора не мислят за него и го прахосват. Те не уважават и чуждото време, и не разбират защо хората се ядосват, когато се оплачат, че са закъснели.
 
2. Поемате отговорност
Пораснали сте, когато спрете да отлагате отговорностите, които лежат на плещите ви, докато се чувствате гузно. Зрелият човек знае, че ще се почувства по-добре, ако първо си свърши работата, а после си почива с чиста съвест.
 
3. Градите планове
Младите хора са по-импулсивни и спонтанни. Разбира се, и улегналите могат да притежават тези качества, но те обикновено не вземат важни решения за живота си инстинктивно. Колкото по-малко планирате, толкова по-вероятно е решението да се окаже грешно и нещо да се обърка. Например, зрелият човек знае, че има потенциални опасности, когато се мести в ново жилище, докато незрелият приема ситуацията лекомислено. Не бива през цялото време да сте безгрижни, а само в някои случаи. Ето защо зрелите хора имат обширен план с целите, които искат да постигнат. Това е единственият начин да прогресирате.
 
4. Мислите за здравето си
Повечето хора мислят, че когато тялото започне да остарява, автоматично ще му обръщат повече внимание. Истината е, че доста възрастни хора пренебрегват здравето си. Въпросът не е във възрастта, а по-скоро в осъзнаването, че човек не е непобедим и че редовните прегледи поддържат физическото и психическо здраве. Зрялото отношение към здравето изисква да проверите дома си за потенциални опасности: наличие на мухъл, който причинява проблеми на дихателната система, инсталациите, които могат да доведат до пожар и т.н. Има доста неща в дома ви, които са опасни, без да го осъзнавате.
 
5. Не се чувствате добре, когато бездействате
Инфантилните хора могат да изгубят цял ден, без да вършат нищо. При съзрелите нещата стоят другояче - те се опитват да запълнят всяка свободна минута с приятни и полезни дейности. Да осъзнаете, че не ви харесва да губите време, е цял един процес. Ако почувствате дори малко раздразнение, когато стоите без работа, значи наближавате зрелостта.
 
6. Не ви се ходи на партита и купони
Почивните дни идват и си отиват като въртележка, а вие дори не съжалявате, че от месеци не сте стъпвали в нощен клуб. Вече не ви впечатлява такъв начин на живот. Предпочитате да прекарате вечерта спокойно с хубава вечеря и книга, или филм преди лягане. Дори да решите да излезете, махмурлукът на другата сутрин ще ви убеди, че не си заслужава да се случва системно. Ще осъзнаете, че сте изгубили цял ден да се възстановите, с което плащате твърде голяма цена за една нощ на невъздържаност.
 
7. Кръгът ви от приятели се смалява
Всички човешки отношения изискват енергия, а част от порастването е да разберете кои точно отношения са ви най-ценни и кои не изискват много. Зрелите хора показват уважение към хората в живота си, които имат значение. Те не губят време за отношения, които нямат бъдеще.
 
8. Разчитате повече на себе си
Незрелите хора винаги имат някого (родители, приятели, партньор), към когото да се обърнат, когато се забъркат в проблеми. Ако сами решавате проблемите си и поемате отговорност за неуспехите си, значи със сигурност може да се наречете зрял човек.
 
9. Обичате съня
Много е стресиращо да прекарате деня, когато нямате енергия. Недоспиването води до небрежност поради липса на концентрация и раздразнителност. То е ужасно за имунната система. Със зрелостта човек осъзнава, че силите му са ограничени и че се нуждае от достатъчно сън. Все пак отнема време да намерите най-правилния ритъм за себе си. Понякога това няма нищо общо с възрастта, а с начина, по който се организирате.
 
10. Вашият фокус е самоусъвършенстването
Това не зависи от амбицията, а от желанието да направите живота си по-добър. Когато знаете и можете повече, вие ставате по-добър човек, а животът ви по-лесен. Приятно ви е да вървите напред и да откривате нови възможности. Ключът е в опитът, а скуката е враг. Зрелият човек знае, че колкото повече усъвършенства уменията си, толкова повече са възможностите му.
 
11. Уважавате хората, които се трудят
Хората, които не са съзрели, считат отговорните и усърдни хора за скучни и прекалено сериозни. Когато достигнете зрялост, осъзнавате колко желание и енергия са нужни за такава отдаденост. Още повече, че искате да се поучите от опита на колкото се може повече хора, за да израствате и вие. Може да научите хиляди неща, просто като проявите търпение и слушате.
 
12. Уважавате себе си повече
Зрелите хора са стабилни личности, които не могат да бъдат разколебани от чуждото мнение. Ако одобрението или неодобрението на хората не ви влияе, значи сте пораснали.
 
13. Концентрирате се по-лесно
Има малка, но значима разклика между това да сте мечтатели и да оставите ума си да блуждае. Първото е част от креативен процес, а второто е по-скоро бягство от задълженията. 
 
14. Уважавате работното си време
Мързелът в работно време не ви помага по никакъв начин, а по-скоро трупа работа за свободното време. Това състояние е много стресиращо, защото постоянно имате усещането, че трябва да седнете и да работите. Така никога не може да се отпуснете. Когато човек е зрял, той знае, че работното и свободното време са отделни едно от друго.
 
15. Забавлявате се без угризения
В зрелостта си осъзнавате, че най-хубаво се забавлявате, когато сте напълно свободни да го правите. В главата ви не се появява онова досадно гласче, което ви напомня, че нещо не сте свършили. Свободни сте да се отпуснете и насладите на времето за почивка и забавления.
 
Зрелостта означава да имате контрол над себе си и живота си. Също така да предпримате действия и да уважавате другите без значение, че имате различни мнения, религия и други особености, които привидно разграничават хората. Зрелостта няма общо с възрастта, а с начина на мислене и с желанието за израстване и усъвършенстване. Тя е нещо, което много хора никога не постигат до края на живота си. Работете над нея усилено. Да постигнете зрялост не става за миг. Това е процес и изисква време, но ползите са чудесни. 

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024