8 неправилни мисли, които ни правят нещастни

"Това, което нарушава съзнанието на човек, не е дадено събитие, а неговата преценка за него“. Стоиците и психолозите са съгласни. Повечето от негативните ни чувства са причинени от неразумни или неправилни мисли. Не се нуждаете от положително мислене, за да се чувствате добре. Нуждаете се от правилно мислене. От profit.bg правят списък на най-често срещаните неправилни мисли.
 
1. Трябва всички да ви харесват
Не трябва. В праисторически години е трябвало да бъдете приети от вашата общност, за да оцелеете. Но сега нещата са доста по-различни и можете да избирате. Не е нужно да ви харесват всички. Просто трябва да ви харесат достатъчно хора, за да бъдете част от една общност и да можете да си изкарвате прехраната. Днес тази общност може да бъде разпръсната дори по целия свят.
 
2. Трябва да сте компетентни във всичко
Не ви харесва домашната работа, въпреки че сте родител. Това не бива да ви отчайва и не се мъчете да я заобичате. Просто го приемете. Посветете времето си на по-важни неща, като родителство или хоби с децата. За да бъдете пълноценен човек, не е необходимо да сте идеален във всичко. Ако сте силен в дадена област, използвайте го и се наслаждавайте.
 
3. Катастрофално е, когато нещата не вървят по начина, по който искате
Нещата невинаги вървят както искате. Намерете начин да приемете това. Може би трябва да се подготвите психически за всички възможности. Тони Робинс предлага още една идея: "Ами ако нещо в живота не се случва с вас, но се случва за вас?". Ако се замислите, често някои неща, които е трябвало да се случат, не са станали, но за сметка на това събитията така са се стекли, че са във ваша полза. 
 
4. Ако съществува опасност, трябва да се тревожа за това
Представете си следната ситуация. Правите нещо, което крие известен риск в себе си (например обмисляте да напуснете работа, защото не ви харесва). Вместо да се тревожите дали ще намерите по-добра и по-платена и да започнете да мислите как животът ще ви накаже за това решение, съсредоточете се върху търсенето на нова, повишете уменията си и нищо чудно да намерите по-добра и изгодна оферта, отколкото сте очаквали. Не случайно Марк Твен казва: "Аз съм стар човек и знам за много проблеми, но повечето от тях никога не са се случили".
 
5. Вие се опирате на миналото
Не можете да промените миналото си. Но можете да промените вашето настояще и вашето бъдеще. Не позволявайте на нещо, което се е случило в миналото, да ви засегне завинаги. Просто продължете.
 
6. Хората и нещата трябва да бъдат различни от това, което са
Приятелите ми трябва да правят повече за щастието си. Компанията, в която работя, трябва да има по-малко политики. И съпругът ми трябва да е по-отворен към моите луди идеи! Този начин на мислене води до неудовлетвореност и недоволство от всичко. Светът не трябва да следва вашите мечти. Бъдете умерени и се радвайте на това, което е тук и сега, приемете живота такъв, какъвто е.
 
7. Можете да бъдете щастливи, като не правите нищо
Щастието е естествено. Едно малко дете е щастливо, но при него това е неосъзнато. За да бъдете щастливи, погрижете се за това – потърсете по-хубава работа, работете за по-голяма къща, спестявайте за мечтаната почивка. Никой няма да ви подари щастието, ако вие не положите усилия за това.
 
8. По-лесно е да избягвате отговорностите и трудностите на живота, отколкото да се изправите пред тях
Ако не правите нещо, защото смятате, че няма да стане, никога няма да разберете дали това е така. Ако има някакъв проблем, не го заобикаляйте, а го решете. Това означава и да поемете отговорност и да се научите да преодолявате предизвикателствата на живота по-лесно. 

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024