Празничният бюджет - да харчим разумно

Коледните празници са свързани с много приятни моменти, но със сигурност и с много разходи. Всеки от нас е изпадал във финансови затруднения заради огромните покупки за празничната трапеза, подаръците за роднини и приятели или за новогодишната вечеря, като всеки път си обещаваме следващата година да бъдем по-внимателни. И за да бъдем наистина по-внимателни точно тази година, добре е да започнем да мислим от по-рано, за да не се окажем без пари в началото на 2018 или дори с излишни дългове. Ето няколко идеи от profit.bg, които ще ви помогнат по-успешно да контролирате харчовете в предпразничните седмици. 
 
Пазарувайте по списък 
Хубаво е да вземете решение поне месец по-рано къде ще празнувате и как. Ако планирате да празнувате в домашна обстановка, добре е да планирате дали ще каните гости или ще сте сами, или пък вие самите ще сте гост. Когато сте вкъщи и трябва да пазарувате за празнична вечеря/обяд, правете го по списък. Не купувайте излишни неща и помислете дали част от храната няма да се окаже излишна. Импулсивните покупки от крещящите промоции през декември не са добра идея – освен ако не става въпрос точно за този продукт, който сте решили да купите. 
 
Подаръци за всички, но не наведнъж
Списък за подаръците, подготвен в началото на месеца, ще помогне много за запазване на личните ви финанси и нервите ви в стабилно състояние. Препоръчително е да купите по-рано поне част от подаръците, за да не харчите пари накуп в последния момент. Може да вземете и по-големи покупки на изплащане, но внимателно прегледайте офертата и направете сметка какво ще е оскъпяването. Също така, не се старайте да купите най-скъпото и впечатляващо нещо. Помислете практично – можете ли да си го позволите и ако отговорът е "да“, нужно ли е наистина то на човека? Може да нямате проблем да купите последния модел телефон на майка си, но трябва ли да го правите, ако тя го използва само за разговори и будилник? Същото се отнася и за подаръците, купени "за отбиване на номера“. Първо, не е приятно. Второ, това са пари, хвърлени на вятъра. 
 
Ако пътувате 
Преди да изберете място или дестинация за коледната или новогодишната вечер, направете сметка колко пари допълнително ще ви трябват. Например, ако пътувате, направете сметка колко джобни ще ви трябват за храна, градски транспорт, или гориво за личния автомобил. Поне месец по-рано заделете част от сумата, която ще ви трябва по време на пътуването. Не тръгвайте с много пари в брой, а ако пътувате в чужбина, обменете валута още в България. Възможно е на място курсът да не е изгоден или да се окаже, че няма с какво да си купите дори бутилка вода. 
 
И накрая, винаги предвиждайте пари за извънредни разходи по празниците. Ако не ги похарчите – чудесно, отиват в спестовния фонд. А и януари е дълъг зимен месец, със сметки за плащане.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024