Колко бакшиш се оставя в различните държави

Това, което се счита за нормален бакшиш в България, не е съвсем същото в други страни. Вижте съветите на profit.bg за различията между държавите по отношение на това какъв процент от сметката трябва да оставите в израз на благодарност към персонала: 
 
Египет 
В Египет и в други държави от Северна Африка правилото е да оставите 15% от сметката в ресторант. На чистачите и портиерите в хотела пък трябва да оставите по едно евро. 
 
Китай 
В Китай оставянето на бакшиш не е традиция, на някои места дори може да бъде прието като неуважение. В туристическите центрове обслужващият персонал се радва на около десет процента бакшиш, чистачите в хотелските стаи на около 2-3 юана (което се равнява на около 50 стотинки), а екскурзоводите – на около долар. 
 
Франция 
Le pourboire, както е наричан бакшишът на френски, трябва да бъде оставен на масата, след като платите сметката. Очаква се да оставите между 10 и 15 процента. В хотелите не очакват бакшиш, а таксиметровите шофьори получават около десет процента от цената на пътуването. 
 
Гърция 
В гръцките ресторанти се оставят около десет процента. В таверната едно евро е достатъчно. Цената в таксито трябва да се закръгли до горната цифра. 
 
Великобритания и Ирландия 
В ресторантите се оставят 15%. В Ирландия са достатъчни десет. Те са пресметнати в сметката като "такса за обслужване". В кръчмите можете да почерпите бармана с питие, вместо да му оставите бакшиш. 
 
Италия 
Оставянето на бакшиш в Италия не е задължително. Затова често може да срещнете така наречената такса coperto на сметката. Който е много доволен, може да остави няколко монети на масата. Еспресо баровете имат малка табела или касичка, в която може да оставите бакшиш.
 
Япония 
Както в Китай, оставянето на бакшиш в Япония не е традиция и на места с по-малко международни туристи може да се счете като обида. За доброто обслужване се благодари с подарък, а в големите хотели – с един до два долара. 
 
Австрия и Германия 
В Германия и Австрия е прието да се оставя между пет и десет процента бакшиш. Чистачите в хотелите получават две евро на ден, а портиерите – едно евро. Парите трябва да дадете лично на заминаване. 
 
Португалия и Испания 
Оставяне на монети от два и пет цента се счита за изключително невъзпитано в Португалия и Испания. В ресторантите на масата се оставят едри монети и банкноти, равняващи се на между 10 и 15 процента от сметката. 
 
Скандинавия 
В Северна Европа обслужването в ресторанти и хотели е включено в сметката. Затова самите сметки са доста по-високи. Ако сте много доволни от обслужването, може да оставите допълнителни пет процента. 
 
Тайланд 
Тайландците са свикнали със западната практика. Оставят се десет процента, като ако сте оставили по-малко от десет бата (равняващи се на около 50 стотинки), се счита за изключително грубо. 
 
Турция 
Да не оставиш бакшиш в Турция се смята за грубо (дори самата дума е тяхна). В ресторанта се оставят десет процента, а в други случаи може да предложите цигара. В таксито се закръгля, а за прислужниците и портиерите в хотела са достатъчни 50 цента. 
 
САЩ и Канада 
Тъй като заплатите са много ниски като цяло, да оставите бакшиш в САЩ и Канада е задължително. 15 до 20% е приемливо да оставите в ресторант. Дори таксиметровите шофьори получават по 15% бакшиш, а чистачите и портиерите в хотелите – по 1 канадски или 2 щатски долара.

Свързани новини

Жените са по-благосклонни през лятото

11.07.2018

Знаете ли достатъчно за целувката?

06.07.2018

10 конфликтни ваканционни въпроса

03.07.2018

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

29.06.2018

Кои са силните черти на характера ви?

28.06.2018

Коментари