5 финансови навика, които ще променят живота ви

Всеки един от нас иска да печели повече пари - това е факт. Със сигурност сте обърнали внимание на бестселърите в книжарниците, които ви обещават, че ще ви направят по-богати, но истината е, че подобряването на нечие финансово положение е като отслабването или изграждането на добри взаимоотношения: няма заместител на времето и здравата работа. Но има навици, които наистина могат да повлияят с цел промяна на живота ви, уверяват profit.bg. 
 
1. Планирайте седмичен "ден на парите"
Според бизнес теоретика Томас Станли, милионерите посвещават около 8.4 часа месечно за управление и планиране на финансите си. Установете "ден на парите” в календара си за всяка седмица. Отделете поне един час за финансите си. По време на деня на парите трябва да актуализирате бюджета, да прегледате скорошните разходи, да платите сметките, да прегледате банковата си сметка и да изберете как да се справите с други финансови въпроси. Направете деня на парите толкова удовлетворяващ, колкото е възможно. Слушайте музика, запалете свещи, сипете си чаша вино – за да изпитате удовлетворение от процеса на управление на парите ви. 
 
2. Отделете 20 минути седмично, за да прочетете материал, посветен на личните финанси
Не се опитвайте да научите всичко за личните финанси наведнъж. Вместо това накъсайте финансовото си образование на парченца, които с лекота ще усвоите. Отделете само 20 минути седмично (в допълнение на деня на парите) и прочетете материал, който смятате, че ще ви е от полза. Избирайте винаги едно заглавие или тема. Разучете я напълно, след това можете да преминете към друга тема. Някои добри заглавия са: "Ще те науча да бъдеш богат” от Рамит Сети, "На двата ми крака” от Маниша Такор и "Войник на финансите” от Джеф Роуз. 
 
3. Имайте ясни цели
Когато имате ясно поставени цели, ще можете да бъдете по-мотивирани по отношение на спестовния си план. Искате да спестите за началната вноска за апартамент? Тогава разберете каква сума трябва да съберете, до каква дата и колко пари трябва месечно да заделяте, за да постигнете целта. Когато целите ви са S.M.A.R.T. (специфични, измерими, постижими, уместни и своевременни), по-лесно ще избягвате разхищението на средства и ще сте мотивирани да продължите да гоните целта си. 
 
4. Автоматизирайте спестяванията си
Мнозина правят грешки, когато става дума за спестяване. Те се провалят в целта си да спестят достатъчно и когато не постигнат целта, не спестяват нищо. Те следват традиционната спестовна стратегия, която гласи първо харчи и задели това, което ти остава. Нека да бъдем честни: когато спестявате по този начин, ви остават по-малко пари за заделяне. Третирайте спестяванията си като всяка друга сметка, която трябва да платите. Автоматизирайте "плащането" на спестеното. Харчете това, което ви остава след като платите сметките, включително сумата за спестяване. 
 
5. Изчислете цената на времето си
Едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, е да изчислите колко струва един ваш час. След това, когато излезете на улицата и се загледате по обувките, изложени на витрината на магазин, се попитайте колко часа трябва да работите, за да ги имате. Например, ако един ваш час струва 10 лв., за да си купите обувки на стойност 150 лв., ще трябва да работите 15 часа, т.е. почти два дни. Както сами се убедихте, някои основни промени в начина на мислене и действане може да се окажат критични за размера на спестяванията ни. Опитайте да коригирате навиците си и наблюдавайте как нараства банковата ви сметка.

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024