Само позитивно мислене не стига. Ето какво още ви трябва

Популярната психология ни е проглушила ушите с това, че позитивното мислене е ключово за постигане на целите ни, пише obekti.bg. Но днес все повече свидетелства сочат обратното - колкото повече време човек прекарва в надежди и мечти, толкото по-малко вероятно е да се хване на работа, за да ги превърне в реалност. В предаването "Psychology Podcast" психологът Габриел Йотинген от университета на Ню Йорк представи практичен подход за постигане на целите, до който е достигнала след години проучвания по темата. Той се състои от четири стъпки:
 
1. Желание
Първо определете целта си. Помислете си за желание, което ви е скъпо. Запитайте се "Какво е това, което действително искам?". Може да е голяма "новогодишна" амбиция от типа да пробягате маратон или да свалите определени килограми, но не е нужно. "Аз го правя всяка сутрин за следващия ден", казва Йотинген. 
 
2. Резултат
Ето къде отново се промъква малко позитивно мислене. Държейки целта в ума си, задайте си въпроса: Ако това мое желание се изпълни, какъв е най-добрият възможен резултат? "Често това е някакво чувство, - казва Йотингер - Вие определяте този резултат, вие си представяте този резултат. И щом си представите този резултат, наистина се потопете в тази мечта."
 
3. Пречки
Предишната стъпка беше мястото, където повечето хора обикновено спират - в крайна сметка да мечтаеш е приятно - но има още много работа за вършене. След като сте си позволили за малко да пофантазирате за това как ще се чувствате, когато целта ви е постигната, върнете съзнанието си обратно в реалността. Тогава си задайте въпроса: "Какво е това в мен, което ме спира да преживея тази мечта?" Често това е емоция, това са добрите стари навици. Представете си ясно тази пречка.
 
4. План
След като сте си представили пречката, ще разберете какво трябва да направите, за да я преодолеете. Направете си план, който включва "ако..., то..." - ако изскочи тази пречка, ще направите Х, за да я заобиколите и да продължите по пътя към целта си.
Изследванията на Йотинген показват, че този метод е помогнал на хората да ядат повече плодове и зеленчуци, учениците да постигнат по-добри оценки в училище, дори е помогнал на хората да преодолеят несигурността в романтичните си връзки.
 
А англоговорящите могат да запомнят следната абревиатура: WOOP (Wish - Outcome - Obstacles - Plan).

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024