Над 100 производители във Фест на фермерските пазари в парка Заимов тази неделя

Над 100 малки производители от цялата страна ще се съберат тази неделя за пета поредна година в центъра на София. 
 
В рамките на петия Фест на фермерските пазари, те ще покажат най-доброто от всички кътчета на България. Посетителите ще имат възможност да опитат и закупят изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, гъби, билки и подправки, млечни и месни продукти, мед и пчелни продукти, хляб и печива с квас, сладка и конфитюри, чайове и сиропи, бира и вино, и много други. В обособена зона ще се представят и производители на натурална козметика, бижута и аксесоари, сувенири и предмети за бита.
 
 
Събитието се организира в сътрудничество между Столична община, Общинско дружество Пазари Юг ЕАД и Кооперация Хранкооп - София. Освен чиста храна, в деня ще има и съпътстваща програма с работилници за малки и големи, както кулинарна зона и коктейли с фермерски продукти от коктейл-бар Спутник, който изненада ценителите с нестандартни комбинации и в предното издание.
 
 
Важен акцент тази година в празничното събитие е и това, че Хранкооп празнува пет години от старта на първия фермерски пазар в София. Вече пет години Хранкооп възражда кооперативния модел, чрез който малките производители на чиста храна не само оцеляват, но и се развиват изключително бързо и успешно. Първият фермерски пазар започва на 21.09.2013 г. на запустелия по това време пазар Римската стена в столицата. Началото е само с трима производители, две години по-късно броят им е 30, а пет години по-късно - над 120. Хранкооп - София успешно разпространява своя модел и в други градове, където се провеждат фермерски пазари - Бургас, Варна, Добрич, Хасково и Банкя.
 
 
Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората могат да открият тези продукти и на ежеседмичните пазари, организирани от Кооперация Хранкооп - София: Фермерски пазар Бизнес парк София, всеки вторник от 11 до 16 ч., Фермерски пазар Римската стена, всяка сряда от 15 до 19 ч. и всяка събота от 10 до 14 ч., Фермерски пазар Добрич, всеки четвъртък от 10 до 18 ч., Фермерски пазар Банкя, всяка събота от 10 до 14 ч.
 
По-подробно събитието можете да следите в неговата фейсбук страница Фест на фермерските пазари 2018.

Свързани новини

Да спасим един човешки живот!

23.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

"Кино и класика" се завръща

20.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024