Най-кратките литературни шедьоври в историята

Лаконичността е сестра на таланта, признават много писатели. Умението с няколко думи да кажеш много, да събудиш чувства и емоции и да дадеш храна за размисъл е висш пилотаж във владеенето на езика и писателското майсторство.
 
Има какво да научим от майсторите на кратката форма – многословната, разводнена и обезсмислена комуникация затруднява разбирането. МениджърНюз събра малка, но представителна колекция от най-кратките литературни съчинения, останали в историята.
 
* * *
Веднъж Ърнест Хемингуей се хванал на бас, че ще напише разказ, способен да трогне всеки читател, само от шест думи. Писателят спечелил баса със следното съчинение:
"Продават се детски обувчици. Неносени.” (For sale: baby shoes, never used.)
* * *
Фредерик Браун съчинил най-късия разказ на ужасите на всички времена:
"Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука...”
* * *
Американският писател О.Хенри спечелил конкурс за най-кратък разказ, който обаче има всички основни съставки на традиционния разказ – завръзка, кулминация и развръзка:
"Шофьорът запали цигара и се наведе над резервоара, за да види останал ли е в него бензин. Покойникът беше на 23 години.”
* * *
Англичаните също организирали конкурс за най-кратък разказ. Този път условията на конкурса били в съчинението да се споменава кралицата, Бог, секс и някаква мистерия. Първо място печели авторът на разказа, който впоследствие се превръща в популярен виц:
"О Боже – възкликна кралицата. – Бременна съм. От кого ли?”
* * *
Най-класическият пример за прословутата лаконичност на древните спартанци е отговорът на писмото, изпратено от македонския цар Филип II, завоювал много гръцки градове:
"Съветвам ви веднага да се предадете, защото ако армията ми влезе в земите ви, ще унищожа вашите градини, ще поробя хората и ще разруша града.”
На което спартанските ефори отговорили писмено:
"Ако”.
* * *
Виктор Юго изпратил на издателя си ръкописа на романа "Клетниците” със съпровождащо писмо:
"?”
На което получил отговор:
"!”
* * *
В конкурс за най-кратка автобиография победила французойка, която написала:
"Преди имах гладко лице и oмачкана пола, а сега – обратното.” 

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024