Изложба "Вардарки" - в чест на духовните пазителки

Нестандартни, неочаквани и уникални са експонатите, които Галерия 2:0 събира на 22-и март.
 
Изложбата "Вардарки", сътворена от Руми Белева, успява да вплете традицията и суеверията на миналото  в модерните вярвания и стремежи на българската жена. Експонатите са изработени изцяло от естествени материали, внимателно подбрани и прецизно организирани в завладяващи форми. 
 
Усещането за магия, за древни вярвания и ритуали идва от самата житейска философия на Руми Белева, която отдава почит на жената, като пазителка на духовността, светлината и сакралните знания. "Представям ви могъщите духовни пазителки – "Вардарки"!", споделя Руми, преди откриването на изложбата. "Нарекох ги така, заради смисъла закодиран в думата и емоционалната връзка, която имам с това име." 
 
Алюзията идва от Вардарова, моминското име на майката на Руми, а значението е дълбоко залегнало в югозападните български диалекти, носещо смисъла на: вардя, пазя. "Вардарките" съхраняват и бранят вложената изначално в тях любов и знание, като я пренасят във времето. Те са онези проповеднички на вярването, че само с красотата, светлината и любовта ще се хармонизираме с природата. 
 
За изработването на експонатите във "Вардарки" са използвани находки от стари ракли: ръчно плетени дантели, с памучни и копринени конци; български шевици, избродирани върху ленена и обикновена панама; декорации с мъниста, седефени, сребърни и други аксесоари и ръчно рисувани елементи. 
 
Всеки от моделите има свой собствен характер. "Някои карета и дантели са от чеиз т.е. приготвяни за сватбени дарове", разказва Руми. "В тях са вложени момински трепети, майчина любов, благословия… Други са задоволявали естетическите потребности на собствениците си…. И тъй като, всички те пазят спомени, аз съм отговорна да запазя духа на корените им. Шевиците и дантелите са изработени от умели женски ръце и затова "Вардарки" са стилизирани женски фигури. Направени са с много любов и респект към жената като пазителка на духовността, светлината и сакралните знания, закодирани в апотропеите – символите на българската шевица, в дрехите на българите."
 
Авторката вярва, че в еклектичното време, в което живеем, се дава възможност за ново Възраждане, в най-широкия смисъл на тази дума. Този процес се наблюдава във всички слоеве на обществото - правят се сватби с народни носии, младите хора се връщат към природата и земята, възраждат се древни ритуали…И това е за добро! 
 
"Вардарки" пуска своята магия, в символичния ден на новото начало и пролетта - 22-ри март. На откриването от 18 часа в Галерия 2:0 ще присъства и очарователната дъщеря на Руми Белева, актрисата и радиоводещ Рая Белева.  

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024