7 хобита, които ни правят по-умни

Отдавна се смята, че хората се раждат с определено ниво на интелект и най-доброто, което биха могли да направят през живота си, е да реализират този потенциал. Учените обаче са доказали, че можем да увеличаваме потенциала си и да се наслаждаваме на това, докато го правим. Вече знаем, че със заучаването и придобиването на нови умения мозъкът създава нови неврални пътища, които го карат да работи по-бързо и по-добре, пише profit.bg. Ето няколко хобита, които ще ви направят по-умни. 
 
1. Свирете на музикален инструмент
Свиренето помага на креативността на аналитичното мислене, на езиковите и математичeските умения и на много други неща. Всички тези неща са страхотни предимства, но според някои хора практикуването на някакъв отборен спорт може да има същия ефект. Това, което музиката прави, а останалите дейности не, е да подсилва мазолестото тяло (corpus callosum), което свързва двете полукълба на мозъка, като създава нови връзки. Подобрената връзка между двете полукълба подпомага ръководните умения, паметта, уменията за разрешаване на проблеми и като цяло дейността на мозъка, независимо от това на каква възраст сте. 
 
2. Четете по много
Ползите от четенето са едни и също, независимо дали четете Игра на тронове, Хари Потър или последния брой на Wall Street Journal. Четенето намалява стреса, което ви кара да се чувствате по-добре и засилва интелекта. Това помага за уменията за разрешаване на проблеми, събирането на различни познания заедно и по-дoбро справяне с ежедневния живот като цяло. На работното място то помага да разбирате по-добре как се случват нещата и за по-добри ръководни умения. 
 
3. Спортувайте редовно
Спортуването от време на време няма ефект. Редовното спортуване е много по-ефективно от тежките тренировки от време на време. Когато спортувате редовно, клетките получават огромен прилив на невротрофичен мозъчен фактор (BDNF), протеин, който помага на паметта, научаването на нови неща, концентрацията и разбирането. Според някои учени, седенето в продължителни периоди от време има обратния ефект и всъщност пречи на мозъка ни да функционира толкова добре, колкото би могъл. 
 
4. Научете нов език
Проучвания показват, че хора, които говорят два езика, са по-добри в решаването на задачи, отколкото такива, които говорят един език. Успешното заучаване на нови езици помага на мозъка ви изпълнява по-добре всякакви умствени задачи. Това включва умения като планиране и разрешаване на задачи. 
 
5. Тествайте своето кумулативно обучение
Много интелигентни ученици в училище и в колежа "зубрят'' за изпити и изглежда в деня на големия изпит са усвоили темата. Проблемът с това е, че забравяме всичките тези неща бързо, защото рядко, а обикновено никога, не ни се налага да повторим тези знания по същия начин. Една от причините научаването на нов език да ни прави по-умни е, защото този процес изисква кумулативно обучение. Тъй като ни трябват отново и отново, граматиката и думите, които научаваме се повтарят безброй пъти, в процеса на подобряването на езиковите ни умения. Прилагайте концепцията на кумулативното обучение в ежедневния си живот и в работата като следите важите неща, които научавате. Връщайте се към пасажи от наскоро прочетена книга, наблюдения по време на преговори, или си записвайте всичко, което привлича вниманието. 
 
6. Тренирайте мозъка си
Судоку, кръстословици, загадки, настолни игри, видео игри, карти и всякакви подобни дейности повишават невропластичността. Това включва най-различни промени в невралните пътища, което на практика е способността на мозъка да се реорганизира. Когато невроните реагират по различи начини, това увеличава невропластичността, което засилва способността ни да виждаме нещата от различни ъгли и да разбираме причината и ефекта от различните типове поведение и емоции. Хората с по-голяма невропластичност страдат по-малко от безпокойство и депресия, докато в същото време заучават и помнят по-бързо. 
 
7. Медитирайте 
През 1992 Далай Лама кани учения Ричард Дейвидсън да изследва мозъчните му вълни по време на медитация, за да открие дали може да генерира конкретни мозъчни вълни по команда. Оказва се, че когато на Далай Лама и другите монаси им били казано да медитират и да се концентрират върху състраданието, техните мозъчни вълни показали, че тяхното състоянието на духа било дълбоко състрадание. Резултатите от изследването са публикувани през 2004 в научни издания, а след това и в Wall Street Journal, където получават сериозно внимание. Медитацията станала интересна на амбициозните хора, защото проучването показало, че можем да контролираме собствените си мозъчни вълни и да чувстваме това, което искаме да чувствата и когато искаме. Това означава, че можем да се чувстваме по-силни точно преди преговори, по-уверени, когато молим за повишение и по-убедителни, когато се опитваме да осъществим продажба. Идеята като цяло е, че мозъкът може да се развива още и ние можем да го правим целенасочено. Различните дейности стимулират различни части от мозъка, така че можете да работите върху това да станете непобедими в нещата, в които сте силни, както и върху това да подобрите слабостите си. Да се насочи самоусъвършенстването към мозъка е добра идея за всеки, който усеща, че е достигнал върха в професионално отношение (или просто е спрял да се развива), за амбициозни професионалисти и разбира се за предприемачи, които искат да максимизират потенциала си.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024