Гоги Гупта: Няма хит без Facebook, най-важно е забавлението!

Колкото и талантлив музикант или брилянтна песен да се появи, те няма да се превърнат в хит, ако не ползват новите медии.  Това е веруюто на Гоги Гупта (Gogi Gupta) -  основател на Гупта Медиа, която е реализирала онлайн кампании за Адел, Лейди Гага, Kings Of Leon, Бионсе, Ке$ha и др.

В първия ден на музикалната конференция SeeMe той разкри стъпките, по които за около година всички са разбрали коя е Ке$ha. "Първото й по-известно участие беше в песента на Flo Rida - "Right Round". Ето защо първата ни задача беше да накараме всички хора, които харесват това парче, да разберат, че именно Ke$ha пее в него и след 3 месеца ще излезе първата й самостоятелна песен", разказа Гупта.
"Ние дадохме възможност на първите й фенове  да свалят парчето й безплатно - срещу имейл адрес. Така ги превърнахме в "супер фенове", но едновременно с това пуснахме песента и в iTunes. Когато албумът на Ке$ha достигна № 1 в iTunes, започнахме да го рекламираме само с това - купи албума, който е № 1 в момента. Албумът бе номер 1 цяла седмица и се продаваше все повече и повече".

Най-важното в онлайн маркетинга според Гоги Гупта е: на кого говорите, как достигате до тях и какво им казвате. Например, ако в гимназията всичките ти приятели харесват нещо, а ти дори не си го чувал, значи си загубеняк – това е обяснение на таргетирана реклама на нова група във Facebook, която за 12 седмици, от 3000 фена набъбва на 300 000 фена.

Гоги Гупта посъветва българските артисти как да накарат медиите да въртят песните им: "Накарайте всичките си фенове да звънят на радиостанциите и телевизиите, да  гласуват за вас и по всякакъв начин да искат от медиите да въртят вашето парче!"

Facebook и Twitter са две невероятни платформи, чрез които феновете могат да бъдат информирани. "За да имате повече  фенове бъдете истински, бъдете достъпни, дайте воля на своята лична индивидуалност. Избягвайте повторения. И може би най-важното е - дръжте се с вашите фенове като с фенове", заключи Гупта.

Традиционният музикален бизнес в последните години се срути - продажбите на албуми в САЩ в момента са на нивата на продажбите от 1973 г. Този акцент от първия ден на SeeMe постави Скот Коен (Scott Cohen) - основател и вицепрезидент на The Orchard.

"Никой не разказва, че е свалил нещо от интернет, но всеки ще напише във Facebook и ще се похвали на приятелите си, че е дал 100 долара, но се е превърнал в специален фен на своята банда – купувайки специалното издание, той вече има и билет за концерт, плакат с автограф  или нещо друго, което го отличава от останалите", заяви Коен.

"Въпреки, че традиционната музикална индустрия е в колапс, музиката ще продължи да се продава, но това за което трябва да се замислим е как да създадем стойност за потребителите, а не да ги връщаме там където те са свикнали да бъдат."

"Facebook, Twitter, iPhone - всички тези неща ги нямаше преди 5 г., а сега са важна част от бизнеса. Никой не знае какво да очаква от музикалния бизнес в следващите години, толкова бързо се променя той",обобщи Коен.

Криспин Евънс (Crispin Evans) потвърди, че традиционното предлагане на музика вече е в миналото. Той e изпълнителен директор в редица музикални издателства включително EMI Music Publishing, PolyGram Music Publishing и Universal Music Publishing. Евънс подчерта, че iTunes стартираха вече и в България. "Това няма да реши всички проблеми на вашия пазар, но трябва да им дадете време да стартират!" Според него бъдещето на музиката е в иновативните компании, като Orchard, които намират нови начини да предлагат на хората музиката, която желаят по начина, по който я желаят.

Шестото издание на музикалната конференция SeeMe стартира на 7 октомври и ще продължи до 10 октомври в столицата.
Освен сериозните имена в музикалния бизнес, музикалната съпътстваща програма, всеки един от вас може генерира енергия, докато танцува! Уникалният  "Sustainable Dance Floor" се намира в подлеза на НДК до понеделник.



Автор: Кристина Цветкова