Издателства се борят за биографията на Стив Джобс

Основателят на компютърния гигант “Епъл” Стив Джобс, който издъхна от рак на панкреаса на 5 октомври, предрекъл само един мандат за американския президент Барак Обама.

Това става ясно от излязлата на пазара в САЩ единствена оторизирана биография на големия визионер в света на технологиите, която носи неговото име “Стив Джобс”. Тя е написана от американския журналист и носител на “Пулицър” Уолтър Айзъксън.

“Г-н президент, вие ще управлявате един мандат, ако не станете по-отворен към бизнеса”, заявил Джобс на Обама. Двамата се срещали няколко пъти. Стив критикувал образователната система на САЩ и заявил, че е осакатена от профсъюзите. “Директорите трябва да имат правото да назначават и уволняват учителите на базата на качествата им”, заявил Джобс. “Обама е умен мъж, но ме вбеси с обясненията си защо някои неща не могат да станат”, споделил той.

Книгата го представя като мъж с тежък характер, особено в общуването с близките си. Той се отнасял толкова зле с първата си любов, че тя написала на стената му: “Пренебрежението е форма на тормоз.” По-късно жената, чието име не се съобщава, го обвинила в “нарцистично разстройство на личността”. Съпругата му Лорийн също има от какво да се оплаче. Стив й предложил брак и не обелил и дума няколко месеца. Чак когато тя се изнесла от къщата му, той й купил пръстен.

“Стив не е топъл човек. Той е сприхав и обидчив”, казва Айзъксън. Джобс, който е осиновен, до последно отказвал да се срещне с биологичния си баща - сириеца Джон Джандали. В действителност двамата се срещали и дори се здрависвали няколко пъти, без обаче да знаят кой кой е. През 80-те години на XX век сириецът имал ресторант в Калифорния, в който Джобс се отбивал. Веднага направил впечатление, защото оставял големи бакшиши. По-късно, като разбрал кой е собственикът, повече не стъпил в ресторанта.

“Вече бях богат. Нямах му доверие. Не исках да ме изнудва (за пари) или да разказва истории на пресата”, споделя Джобс, който проучил баща си и открил неща, които не му харесали.

БГ издатели в момента се надпреварват за правата върху биографията на гения.

Автор на бестселъра е номинираният за “Пулицър” Уолтър Айзъксън, който за две години събира повече от 40 интервюта на Стив, между които и последното, дадено само седмица преди смъртта му. Книгата, озаглавена “Стив Джобс”, се изкачи от 375-о място до номер 1 на класацията в най-голямата интернет книжарница “Амазон”.